szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A mai hatvanasok még élénken emlékeznek a bolgár tengerparti nyaralások...

A mai hatvanasok még élénken emlékeznek a bolgár tengerparti nyaralások csúcséveire, amikor még híján voltak a magyarok a tengerparti napozós, lubickolós utazási célpontoknak. Ma ismét felfedezték - és nemcsak a nosztalgiázók, hanem a fiatalok is - Bulgáriát, amely rögtön a rendszerváltás után óriási pénzeket fektetett, elsősorban Neszebár környékén az idegenforgalmi fejlesztésekbe - mondta az MTI munkatársának Liana Uzunova.

Három év alatt 600 millió eurót (155 milliárd forint) fordítottak csak Neszebar közelében új szállodákra, sok 4- és 5-csillagos ház, valamint számos apartmanház nyílt. Ezek között nem kevés azok száma, amelyeket magyarok üzemeltetnek. Más vidékeken a meglévő szállodák színvonalának emelését tűzik ki célul. Tavaly az év első kilenc hónapjában 4,5 millió külföldi turista látogatott Bulgáriába, köztük 57 ezer magyar, számuk - csak szeptemberben - 34 százalékkal emelkedett. 
Ám a nyugati világból érkező angolok és írek például nemcsak napozni jönnek ide, hanem ingatlanokat vásárolni; második otthonukat ők nem Mallorcán vagy Toszkánában képzelik el, hanem mondjuk a Naposparton - tette hozzá Uzunova. - Mindez magával hozta, hogy egyre-másra nyílnak nagy bevásárlóközpontok is.

A magyarok nagy többsége elégedetten tér haza, akár egyéni, akár csoportban nyaraló vendégről van szó. Gondot okoz viszont, hogy az útjelző táblák olykor eltűnnek, vagy hogy még nem tökéletes az úthálózat, bár az autópályák óriási ütemben épülnek. A repülőjáratokkal nincs gond, a menetrendszerinti járatokon kívül főszezonban belépnek a fapadosok és a chartergépek is.

A közbiztonságról a tanácsos asszony elmondta, hogy csökkent az autólopások száma, erősödött a kamerázás, a biztonsági őrök jelenléte, több a zárt parkoló, az autópályákat helikopterek is figyelik. "De azt is meg kell jegyezni, hogy sokan úgy szállnak ki a kocsiból például a strandon, hogy az összes holmit a csomagtérben hagyják, amit itthon egy zárt áruházi parkolóban sem tennének meg - külföldön azonban az emberek kicsit elengedik magukat, figyelmetlenebbek." 

A nyelvi nehézséggel "nincs gond, sok helyütt létezik magyar nyelvű étlap is, angol nyelvű pedig szinte mindenütt végig a tengerparton. A magyarok szívesen látott vendégek Bulgáriában, így volt ez a hetvenes években, és így van ma is" - hangoztatta. 

Ami a gasztronómiát illeti, a sopszka saláta a leghíresebb bolgár specialitás, ez mindenki számára kihagyhatatlan. A tarator nevű hideg, a nyári nagy melegben üdítő uborkaleves nem ízlik mindenkinek, a magyarok egy része furcsának találja, mint ahogyan én sem tudok levesként megbarátkozni a magyar hideg gyümölcslevessel. De desszertként igen kedvelem, úgy fogyasztom, mintha kompót lenne - tette hozzá a tanácsos.

Liana Uzunova életének nagy részében napi kapcsolatban állt a magyarokkal és Magyarországgal, attól kezdve, hogy 1979-ben egy bolgár egyetemen a magyar szakot választotta. A magyarul tökéletesen beszélő tanácsos - aki az elmúlt évtizedekben a magyar nyelvű idegenevezetéstől és fordítástól a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséig sokat tett a két ország kapcsolatának javításáért - a közelmúltban miniszteri elismerésben részesült Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztertől.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!