szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Vatikán elítéli a mesterséges megtermékenyítést, az embriók őssejtjeivel végzett kutatást, az embert érintő klónozást és a fogamzást gátló gyógyszerek használatát - derül ki egy pénteken közzétett dokumentumból.

A Dignitas Personae (az emberi méltóság) címet viselő, a bioetika kérdéseivel foglalkozó állásfoglalás "a magzatelhajtás bűnével egyenlőnek" tekinti az esemény utáni tablettát és az RU-486 gyógyszert. Utóbbi gátolja azon hormonok működését, amelyek lehetővé teszik a megtermékenyített petesejt beágyazódását az anyaméhbe.
   
A dokumentum arra törekszik, hogy korszerűsítse az egyház álláspontját a bioetikai kérdésekben az orvostudomány legújabb vívmányainak tükrében. A Dignitas Personae leszögezi: az emberi életet legelső fázisától kezdve tiszteletben kell tartani. Ennek értelmében az emberi embriónak is személyeket megillető méltóságot kell biztosítani.
   
A mesterséges megtermékenyítés legtöbb formáját el kell vetni, mert ezek a házastársi aktust helyettesítik, márpedig ez utóbbi a felelős gyermeknemzés egyetlen méltó módja - olvasható a Vatikán állásfoglalásában. A régóta várt dokumentum elítéli az in vitro megtermékenyítés módszerét is, mert az eljárás pusztán sejtek csoportjának tekinti az embriót.
   
A hittani kongregáció által kiadott állásfoglalás mindazonáltal helyesli a génterápia bizonyos formáit. Morális szempontból azonban csak a felnőttek őssejtjeivel végzett kutatást tartja elfogadhatónak, mert - mint rámutat - a magzati őssejtkutatás az embrió elpusztításával jár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Shake

A fogamzásgátlót a brit gimnazisták viszik, mint a cukrot

Újabb botrány borzolja az angol közvélemény ingerküszöbét a fiatalkorúak szexuális szokásaival kapcsolatban A Lutterworth anglikán egyházi(!) középiskolában ugyanis több mint 300 esemény-utáni tablettát osztottak szét a tanulók között és mindezt a szülők tudta nélkül.

MTI Plázs

A fogamzásgátlók veszélyei

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél nagyobb az esélye az érelmeszesedésnek, valamint az infarktus és a stroke kialakulásának - mutatták ki európai kutatók.

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt