szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az antibiotikumok korában talán sokan úgy gondolják, hogy a tüdőgyulladás veszélytelen betegség, ám az adatok egyáltalán nem erre utalnak: a légzőszerv gyulladása a tizedik leggyakoribb halálok a fejlett országokban, ráadásul az összes fertőző betegség közül tüdőgyulladásban halnak meg a legtöbben.

A megfázásos, influenzás időszakban növekszik a tüdőgyulladásban megbetegedettek száma, ilyenkor általában vírusfertőzések szövődményeként, felülfertőzés következtében alakulhat ki a betegség.

Vannak külső tényezők is, amelyek megkönnyíthetik a tüdőgyulladás kialakulását. A túlhajszolt életvitel, a kialvatlanság, a mozgásszegény életmód – közvetetten – a betegség okai is lehetnek, hiszen az ezek következtében legyengült immunrendszer könnyen megadja magát a fertőzésnek, ráadásul a gyógyulási hajlam is gyengébb lesz.

A tüdőgyulladásnak nincsenek jellegzetes, kizárólag e betegségre jellemző tünetei, hiszen a magas láz, a köhögés, a mellkasi fájdalom, az elesettség és a fáradékonyság akár influenzára is utalhatnak. Ha mégis felmerül a gyanú, hogy a tüdő érintett lehet, a gyulladás biztos kimondásához röntgenvizsgálatra van szükség. 

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Több helyen elfogyott az influenza elleni ingyenes védőoltás

Decemberre elfogyhat az 1,3 millió adag influenza elleni védőoltás, amelyet térítésmentesen biztosítanak 60 év felettieknek és krónikus betegségben szenvedő felnőtteknek; több körzetben már most hiány van, a készletet régión belüli átcsoportosításokkal igyekeznek pótolni.

MTI Plázs

Az influenzavírus újabb titkát fejtették meg

Az influenzavírus szaporodásának újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok, akik reményei szerint felfedezésük újfajta gyógyszerek kifejlesztését teszi majd lehetővé.

MTI Plázs

Keményebb influenza jöhet idén

Erősebb influenzavírusra és több megbetegedésre lehet számítani az idén, mert három vírustörzs is megváltozott, és a lakosság ez ellen védtelen.

MTI Plázs

Védőoltás a tüdőgyulladás ellen

Az influenza elleni védőoltással egyidőben a tüdőgyulladás elleni vakcinát is tanácsos kérniük az időseknek, vagy a krónikus betegségben szenvedőknek állítják a virológusok.