szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különlegességek vadhúsból, lángoló palacsinta - ezen a héten mámoros fogásokat ajánlunk. A recepteket Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus, a Medizóna szakértője állította össze.

Különlegesség vadhúsból
Vörösboros pincepörkölt (4 személyre)

Hozzávalók: 40 dkg vadhús, 2 nagy fej vöröshagyma, 5-6 evőkanál olaj, 2 dl jó minőségű száraz vörösbor, 0,5 darab paradicsom, 0,5 darab zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 db  babérlevél, só, borókabogyó, feketebors, fűszerpaprika, köménymag.

Az olajon aranysárgára pirítjuk a laskára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a köménymagot és kipattogtatjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával és beletesszük a hártyáitól megtisztított, felkockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal. Beletesszük a negyedekbe vágott zöldpaprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát, babérlevelet, néhány szem borókabogyót, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáöntjük a vörösbort. A felesleges levét elfőzzük, hogy a végén csak a sűrű, zamatos szaft maradjon, a paradicsom és a paprika héját pedig eltávolítjuk.

Köretként főtt burgonya vagy sztrapacska ajánlott mellé, de jó tarhonyával, rizzsel, nokedlivel is.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma (köret nélkül): 316 kcal energia,  21,6 g fehérje, 19,0 g zsír, 5,8 g szénhidrát, 4,7 g alkohol, 110 mg koleszterin, 1,8 g élelmi rost.

A pincepörkölt ízletes vörösboros étel, amelyet leginkább vadhúsokból érdemes készíteni. A vadhús a testtömegcsökkentő étrendben kiválóan felhasználható, mert húsa zsírszegény. Ám aki zamatos íze miatt fogyasztja és nincs szüksége testtömegének kontrollálására, az olajat felcserélheti füstölt szalonnára. Így pótolhatja a vadhús hiányzó zsírtartalmát, jobban kihozza az ízét, igaz, ezzel megnöveli a koleszterintartalmát is.

További egészséges receptek a HVG Online új egészségportálján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Farsangi menüsor – egészséges receptek

Az év egyik legvidámabb időszaka a télbúcsúztató, tavaszt köszöntő ünnepsorozat, a farsang. Január 6-án, Vízkereszt napján kezdődik és húshagyó kedden, az idei évben február 24-én ér véget. Az ókori Rómában egy hétig tartó Saturnalia ünnepe is a téltemetés-tavaszvárás jegyében zajlott, de a velencei és a riói karnevált, Magyarországon a mohácsi busójárást is farsang utolsó napjaiban rendezik meg. Ezen a héten egy farsangi menüsort készítettünk.

hvg.hu Plázs

Egészséges receptek elfeledett összetevőkből

Hajdinaleves, zöldborsós köles, zabkorpás túrógombóc - a reformtáplálkozás újabb fogásai. Ezen a héten a különleges gabonafélék felhasználásával készítünk ételeket. A recepteket Dánielmé Rózsa Ágnes dietetikus, a Medizóna szakértője állította össze.