szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokszor hallottunk már az omega-3 zsírsavtartalmú tengeri halak, a konjugált linolsav- (CLA) tartalmú marhahús és tejtermékek, a probiotikumtartalmú joghurtok, az antioxidáns hatású csokoládék jótékony hatásáról. De ismert a fokhagyma és a vöröshagyma, a brokkoli és más zöldségek, illetve gyümölcsök, valamint a zöld és fekete tea rendszeres fogyasztásának egészségvédő, bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatása is.

A funkcionális élelmiszerek gyártásakor feldúsítják a jótékony összetevőket, például növelik bennük a már korábban is meglévő tápanyagok mennyiségét vagy olyan komponenst (például vitamint vagy ásványi anyagot) adnak hozzá, amely eredetileg nem volt része az adott élelmiszernek vagy éppen ellenkezőleg, csökkentenek bizonyos összetevőket, illetve táplálkozási szempontból előnytelen komponenseket cserélnek ki kedvezőbbekre. 

A cikk folytatása, illetve funkcionális élelmiszereket felhasználó diétás receptek a HVG Online új egészségportálján.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Milyen valójában egy léböjtkúra?

Egy tíznapos léböjtkúra során lemondunk minden szilárd élelemről, hogy átmenetileg abból a raktárkészletből éljünk, amelyet a táplálkozásunk során felhalmozott a szervezetünk. A kúra célja, hogy megtisztítsuk, méregtelenítsük a szervezetünket, miközben néhány felesleges kilótól is megszabadulhatunk.

hvg.hu Plázs

Milyen ízeket szeretünk, és miért?

Savanyú, keserű, sós, édes – a négy alapíz közül az utolsó már születésünk pillanatától fontos szerepet játszik az életünkben. Az anyatej édeskés ízét ugyanis könnyen elfogadják az újszülöttek, de a másik három íz felismerését is ősi mechanizmusok mozgatják: volt idő, mikor az ennivaló hasznosságának és fogyaszthatóságának megállapításhoz elengedhetetlen volt egy kis kóstoló.

hvg.hu Plázs

15 ételkombináció az egészséges életért

Az egészséges étkezés a matematikáról szól: zsírok kivonása, kalóriák számlálása, adagok felosztása. De ne feledkezzünk meg az összeadásról sem: gyakran a fazékba tett apróságok hozzák a legnagyobb nyereséget. Egy étel egyszerű hozzáadása egy másikhoz nagy különbséget hozhat a teljes tápanyag felvételben, és jelentős egészségjavulást eredményezhet.