szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Franciaország külső területeinek mindegyike tartogat valami egzotikus látnivalót az utazók számára, de talán mind...

Franciaország külső területeinek mindegyike tartogat valami egzotikus látnivalót az utazók számára, de talán mind közül Új-Kaledónia érdemel komoly figyelmet, hiszen itt található a világ legnagyobb lagúnája, amely 2008. július 9-én az UNESCO híres Világörökség listájára is felkerült - természetesen ebben a helyiek és önkéntes környezetvédők sok éves munkája is benne volt. Az Ausztrália és Új-Zéland között található varázslatos sziget világa egyébként nem csak a lagúnák félelmetes nagysága miatt lehet érdekes, sokszínű kultúrája, paradicsomi hangulata, és viszonylag kellemes klímája is vonzó célponttá teszi.

A 19 ezer km2 területű Új-Kaledónia a harmadik legnagyobb csendes-óceáni sziget, amely több kis szigetcsoportot is magába foglal, amelyek nagy része teljesen érintetlen. Ha a változatosság tényleg gyönyörködtet, akkor ez a kis francia paradicsom egyenesen a gyönyörök forrása: varázslatos strandokkal, hosszú partokkal, hegyekkel, gazdag állatvilággal és 1 600 km hosszú korallzátonnyal kápráztatja el az utazót, olyan látnivalókat és élményeket ígér, amelyeket kár lenne kihagyni. Mindemellett élő ősi kultúrája is figyelemre méltó, hiszen az 50 ezer évvel ezelőtt benépesült sziget melanéz őslakosainak világa még ma is felfedezhető Új-Kaledóniában, ráadásul az itt élők örömmel mutatják meg életüket, kultúrájukat a messziről jött vendégeknek.

A 23.000 km2 nagyságú új-kaledóniai lagúnának közel 15.000 km2-es része az UNESCO elismerését is kiérdemelte - ez a természeti csoda egyébként immár a 33. francia csodája a világörökségeknek (olyan "versenyzők mellett, mint a norvégiai fjordok és a Galapagos-szigetek). A lagúna mellett Új-Kaledónia más területei is felkerültek a védett listára: a korallzátonyt és a mangrove mocsárerdőt is érdemesnek találták az UNESCO bírái arra, hogy világörökségként beszélhessünk róluk. Tehát a Nagy Déli Lagúna és a nyugati parti zóna, az északi és a keleti parti zóna és az Nagy Északi Lagúna, a Loyauté szigeteknél az Ouvéa, a Beautemps-Beaupré, valamint az Entrecasteaux korallszigetek kapták a rangos elismerést, mint a Földtörténet kiemelkedő természeti példái, egyedülálló természeti szépségek. Ha az ember élőben nézi meg ezt a varázslatos világot, hamar megértheti, hogy miért.

Természetesen nem csak a strandoló és városnéző turisták érezhetik jól magukat Új-Kaledónia különleges világában: a Csendes-óceán szívében számtalan lehetőségünk nyílik a vitorlás és hullámlovas sportok kipróbálására, gyakorlására is - a helynek egyébként komoly kultusza van az extrém sportolók körében, főleg a Nouméa melletti Tenia szigetét keresik fel sokan ilyen célból, de Bourail habjain is sok hullámlovas keresi a kalandot. Búvárkodásra is sok vonzó helyszín létezik, főként a Loyauté-szigeteknél található Lifou és Ouvéa területe varázslatos korallokkal, egzotikus halakkal és mesélő hajóroncsokkal is. Ha víz alatti élményre vágyunk, ajánlatos a Nouméa-i Fortunes de Mer Alapítványt felkeresni.

Ha mindezek fényében úgy döntünk, hogy a téli pihenést egy ilyen kellemes helyen, 25 fokban szeretnénk eltölteni, akkor csak egy uniós útlevélre lesz szükségünk, mivel francia területről van szó. Költőpénznek a fix árfolyamú Francia Óceániai Frank (CFP) lesz a legjobb, a fél trópusi klímával és a 11 órás időeltolódással pedig nem lesz olyan nehéz megbirkózni, ha cserébe élőben láthatjuk a világ legnagyobb lagúnáját, és még számtalan szépséget egyetlen szigetre sűrítve.

-NB-

Ismerje meg ezeknek az egzotikus tájaknak a kincseit és tegye feledhetetlenné nyaralását, melyhez a szállást most akár meg is nyerheti... Tudjon meg többet a Francia tengerentúli területekről és a nyereményjátékról!

Egyéb hasznos tudnivalót, nyereményjátékot, programot és receptet talál a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján: http://hu.franceguide.com

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leemelték a vár turulszobrát

Leemelték a vár turulszobrát

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját