szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészségőr címmel pályázatot hirdet fiatal közösségeknek a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány, míg a program reprezentatív kutatása az egészség, a boldogság és a közösség összefüggéseit vizsgálta.

A Béres Egészség Hungarikum Program felmérése szerint 2,6 millióan az egészségükért a kisujjukat sem mozdítják, másfélmillió megkérdezett pedig semmit, vagy csak keveset tesz a boldogságáért. A válaszadók 94,7 százaléka felismerte, hogy a boldogság egyik legfontosabb összetevője a jó egészség, de csak minden harmadik ember érzi magát egészségesnek.

A boldog élet legfontosabb összetevői között a jó egészség mellett a szeretet és a harmonikus családi élet szerepel az első három között. A felmérésben részt vevők szerint az egészséges élethez elsősorban megfelelő táplálkozásra, kiegyensúlyozott lelki életre és boldogságra van szükség. A sportolás, testmozgás, valamint a közösséghez való tartozás ebben a rangsorban nem szerepel az élmezőnyben, míg az egészséges táplálkozás fontosságát 100-as skálán 93,4-re értékelték a válaszadók.

A válaszadók 34 százaléka számolt be olyan csoportról, közösségről, ahová rendszeresen eljár, vagy amelynek munkájában rendszeresen részt vesz. Azt a program 2009-es egészségrecesszióról szóló kutatása is alátámasztja, hogy a közösséghez tartozó egyének jobbnak minősítik egészségi állapotukat, mint a magányosak.

A 2010-es országos reprezentatív kutatás célja az volt, hogy feltárja az "egészségboldogság" összetevőit, illetve utána járjon, milyen felelős gondolkodás érhető tetten a magyar lakosság szemléletében, ha egészségről és boldogságról van szó. A program alapítója, Béres József szerint bizakodásra ad okot, hogy a magyarok felismerték, a jó egészség a boldogság egyik legfontosabb összetevője. A kérdés az, tud-e élni a magyar társadalom azzal a lehetőséggel, hogy aktívan tegyen egészsége megőrzéséért.

A felmérés eredményeinek publikációjával párhuzamosan az alapítvány meghirdette a fiatal közösségeknek szóló, Egészségőr elnevezésű pályázatát, amelynek célja egészségmegőrző akciókra biztatni a fiatal közösségeket, és megtalálni Magyarország ifjú egészségőreit. A részletes pályázati kiírást az érdeklődők a www.beh.hu oldalon olvashatják.

Béres József 2007-ben hozta létre a Béres Egészség Hungarikum (BEH) Programot azzal a céllal, hogy ráébressze az embereket: az egészség olyan kincs, amelynek megőrzése egyéni és társadalmi felelősség. A program azt szeretné elérni, hogy belátható időn belül Magyarország Európa egyik legegészségesebb nemzetévé váljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Felmérés: a magyarok többsége már fizetne a jobb egészségügyi ellátásért

A gazdaságilag aktív lakosság jelentős többsége (69 százalék) nem érzi magát biztonságban a jelenlegi hazai egészségügyi ellátórendszerben, biztonságérzetük még romlott is az elmúlt 12 hónapban, s több mint kétharmaduk hajlandó lenne előre kiszámítható többletköltséget is elviselni annak érdekében, hogy időben megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz jusson.

hvg.hu Plázs

Hazai siker: egészségvédő ételek Szegedről

Az Alzheimer-kór és az azzal rokon betegségekhez vezető molekuláris elváltozások megakadályozására alkalmas funkcionális élelmiszerek gyártása indul el szegedi kutatók fejlesztése nyomán.

hvg.hu Shake

A tíz legegészségesebb étel, amit nem eszünk

Ami egészséges, az általában drága, nehezen beszerezhető, vagy még csak nem is hallottunk róla - gondolná az ember, de ez nem egészen igaz. Most megtudhatjuk, mi az, ami karnyújtásnyira van tőlünk, mégis csak nagyritkán kerül a tányérunkra.

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata