szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Észak-Argentína turisztikailag lényeges megyéi leginkább nyugaton fekszenek: Catamarca, Jujuy, Salta, Santiago del...

Észak-Argentína turisztikailag lényeges megyéi leginkább nyugaton fekszenek: Catamarca, Jujuy, Salta, Santiago del Estero és Tucumán. Ami ezt az egész zónát igazán izgalmassá teszi, azok a színes tájai és az, hogy még mindig érezni, látni az ősi indián kultúra nyomait. Európából nézve úgy tűnik, a hispánok egységesítették a szokásokat, a vallást, és mára már teljesen egybeolvadtak a népcsoportok. Ez részben igaz is, azonban az őslakosok sok mindenben őrzik az identitásukat. Utazóként számunkra ez külön izgalmat jelent, mert nemcsak a katalógusokban látható Argentínát ismerjük meg – ami szintén elbűvölő, -  hanem az évezredek óta ott élő emberek tradícióit is.

A táj fantasztikus. A szemünk felüdül az argentin pampák véget nem érő síkságai után: hegyek, dombok, szurdokok, sziklák minden mennyiségben. A hosszú buszutak során gyakran felsejlik valamelyik ablakban az Andok hegylánca – természetes határként magasodik Chile és Argentína közt. Több átkelő pont van a két ország közt, és a nappali átkelést válasszuk mindenképpen, mert felejthetetlen élményben lesz részünk. Részesítsük előnyben a nagy busztársaságokat a kicsi, gyorsabb mikrobuszokkal szemben, mert a több ezer méter magasan kanyargó utak cseppet sem veszélytelenek.

©

A vidéken a leghíresebb természeti látnivalók az úgynevezett „quebrada”-kban csoportosulnak. A quebrada mély völgyet vagy szurdokot jelent, amit rendszerint régebbi nagy folyók alakítottak ki. A legismertebb a 155 km hosszan elnyúló Quebrada de Humahuaca, ami 2003 óta az UNESCO világörökségi helyszíne. Színes sziklák és inkakorban, sőt akár régebben alapított települések szegélyezik utunkat a völgyben. Semmiképpen se hagyjuk ki az egyik legkisebb itteni falut, Pumamarcat sem. A néhány tucat házat a különféle ásványi anyagtartalmak miatt ezerféle színben pompázó sziklák és dombok szegélyezik. Legjobb alkalom a képeslapküldésre: a Cerro de los Siete Colores („A hétszínű hegycsúcs”) fotója el fogja bűvölni bármelyik címzettünket.

©

A Quebrada de Cafayate sem hagyja majd a fényképezőgépünket pihenni! A kocsival is félnapig tartó túra során megcsodálhatunk óriásvarangyot idéző kődarabokat, visszhangot kiáltó szakadékokat, és órákon át sétálhatunk a vöröses-zöldes-sárgás árnyalatokban játszó tájakon.

©

A növények kapcsán leginkább a kaktuszfélékből szélesíthetjük ismereteinket – a vadnyugatot idéző tájakon lépten-nyomon beléjük botlunk. Némelyiknek a formája álló, feltartott kezű embert idéz. Erre már az inkák előtt, majd az inkauralom alatt itt élő népek is felfigyeltek és a bolíviai határhoz közel fekvő Tilcara (a Humahuaca völgy egyik állomása) ősi városerődjének tetejét ezzel a fajta kaktusszal ültették tele, hogy messziről támadásra kész harcosoknak tűnjenek.

©

Az erődítmény a „Pucará de Tilcara” nevet viseli és Argentína legnagyobb feltárt inkakori települése. Hasonlóan szép és érdekes a perui Machu Picchut idéző, Tucumán tartományban található quilmes nép városának romja. A quilmesiek egyike voltak azon ősi népcsoportoknak, akik legtovább ellenálltak a spanyol hódítóknak – felmászva erődítményük bástyáira, ezt nem is nehéz elképzelni, hiszen mérföldekre belátni a terepet. A végtelenségig azonban ők sem bírták a harcot, a spanyolok végül leigázták őket és megtorlásul egészen Buenos Airesig gyalogoltatták őket – legtöbbjük meghalt a hosszú úton. A quilmes nép nevét egy főváros melletti helység (ahova a deportálást túlélők betelepültek) és – különös módon – a legkedveltebb argentin sörmárka őrzi.

©

Az őslakosok leszármazottai nagyon büszkék eredetükre. Érdekes, hogy legtöbbjük nem tudja pontosan melyik népcsoporthoz (az inkák, majd a hispán hódítók előtt elszórtan élt több törzs) tartoztak felmenői. Leginkább egy közös andoki ősi kultúrához kötődnek mindannyian. A hivatalos és legelterjedtebb vallás természetesen a katolicizmus, de  a gyakorlatban ez szinte mindenkinél kiegészül egyéb hitekkel.  Megcsodálhatjuk a szép koloniális katolikus templomokat minden település főterén, de tudnunk kell, hogy ennyiben nem merül ki a helyik vallásossága.

©

Ahogy Mária képeket helyeznek otthoni oltárukba, ugyanúgy imádkoznak „Pachamama”-hoz. Pachamama a földanya, a föld lelke. Sok vidéken múzeum is emlékezik rá, de a helyiekkel beszélgetésbe elegyedve érezhetjük, hogy manapság is nagyon élő hitről van szó. Ha földrengés van, Pachamama haragszik, mondogatják. Cafayateban isteni borok vannak, és a helyi sajtoknak sem kell szégyenkezniük híres európai társaik mellett. Azonban sokkal régebbi múltra tekint vissza a kokalevél rágcsálása, vagy a belőle készült főzet fogyasztása. A közhiedelemmel szemben ezek nem bódítószerek, ébresztő-serkentő hatásuk van és segítségükkel a magasságot is jobban viseljük. Bolíviában legális, Argentínában azonban furcsa felemás státuszban van: hivatalosan nem legális, de az északi zónákban eltűrik, lényegében minden kisboltban kapható. Legjobb mód a kipróbálásra, hogy nem mi vesszük magunknak, hanem megvárjuk, amíg egy helyi lakos megkínál minket – nem kell majd sokat várnunk, mert nagyon vendégszeretőek és a kokalevél rágcsálás társas tevékenység.

©

Hagyjuk, hogy a helyiek kalauzoljanak néha minket, meséljenek őseik sokszor nem könnyű sorsáról és szívjuk magunkba a friss hegyi levegőt. Egy olyan tájon járunk, ahol őseik művelték a földeket, harcoltak egymással, majd a hódítók ellen. Később a hispánok és az indiánok összekeveredtek, bizonyos tradíciók örök feledésbe merültek, és jöttek helyettük újak. De számtalan minden él régi dolgaikból: a színes sziklák közt megbújó erődök kövei még mindig állnak, a minden turista által szívesen vásárolt ruhaanyagok mintái közt tengernyi andoki szimbólumra bukkanhatunk, számos ősi gyógynövényt vehetünk a patikákban és Pachamama imádatának nyomai is ott vannak mindenütt. Fedezzük fel Argentína másik, rejtettebb arcát és az itt lévő természeti szépségeket - megéri.

-BZS-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

A világ 10 legszexibb országa

Nem tudni, pontosan mitől válik egy ország vonzóvá a turisták szemében, hiszen a műemlékek, a múzeumok, a...

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét