szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmondások szerint repülőről nézve ez egykori vasfüggöny helyén még mindig nagyon jól látszik a sok ezer...

Az elmondások szerint repülőről nézve ez egykori vasfüggöny helyén még mindig nagyon jól látszik a sok ezer kilométeres zöld sáv. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy az egykori keletet és nyugatot elválasztó „létesítmény” idegenforgalmilag is hasznosított objektum legyen, amely az illetékesek reményei szerint az érintett településeket is népszerűbbé látogatottabbá teszi majd. A nyomvonal kulturális értékét növelik a már eddig is látogatható emlékhelyek, szabadtéri múzeumok, emlékművek, melyek európai egykori megosztott történelmének és a közép-kelet-európai rendszerváltásnak állítanak emléket.

Bár az Európai Parlament még 2005-ben határozott arról, hogy a volt vasfüggöny nyomvonalán, 6800 kilométeren, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig túraútvonal létesüljön, a terv megvalósítása valószínűleg évtizedekbe telhet. Már csak azért is, mert az útvonal olyan országokon is áthalad, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak, illetve azon belül schengeni övezetnek. Ráadásul az anyagiakat minden ország maga teremti elő a projekthez.

©

A vasfüggöny lebontását követően több kerékpáros beruházás valósult meg főként Németországban (Vasfüggöny Túraút), Csehországban (Vasfüggöny Zöldút), Szlovákiában (Morva-menti kerékpárút) és Ausztriában. De a kerekezők örömére akad néhány Magyarországon és Horvátországban is és az országok érintett képviselő a regionális utak bővítését és összekötését is tervezik a mostani projekttel, melynek második, 400 kilométeres, magyarországi szakaszát (fehér alapon zöld színű sáv jelzi) 2010. május elején adták át hivatalos keretek között.

©

Érdekesség, hogy a látogatók és a magyarországi túrázók nem csak egy újabb túraútvonallal lettek gazdagabbak, hanem a velemi alkotóház (egykori Stirling villa) 4 millió forintos átalakításával egy magyar, angol és német nyelven is tudó látogatóközpontot is birtokba vehettek. Itt tablók, térképek, fényképek és a virtuális technika segítségével mutatják be az egykori technikai határzárat. A becsatlakozó útvonalak, a közeli turisztikai látványosságok (várromok, múzeumok, emlékhelyek) felfedezéséhez a szokásos turistajelzések és információs táblák adnak segítséget.

Kattintson a képre a teljes mérethez
©

A túraútvonal első, Fertőrákostól Felsőszölnökig vezető szakaszát már 2006 augusztusában felavatták a további leendő szakaszokat, azok történelmét, leírását pedig a fent látható térkép interaktív formájának segítségével mutatja be az útvonal hivatalos weboldala.

Szoboszlai Krisztina

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset