szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nottingham kulturálisan és történelmileg is az egyik legizgalmasabb városa Nagy-Britanniának, amelyet több, sajátságos...

Nottingham kulturálisan és történelmileg is az egyik legizgalmasabb városa Nagy-Britanniának, amelyet több, sajátságos dolog különböztet meg a szigetország más, hasonló lélekszámú városától. A kulturális szemléletűeknek ott van D.H. Lawrence és Lord Byron, akiknek Nottingham és vidéke nyújtotta a legnagyobb inspirációt; a kalandos szívűeknek pedig Robin Hood. Az ő élete a helyi hagyományőrzők szerint a „második” (a Biblia után persze) legtöbbet mesélt története a világnak, és a "hagyományőrzőkön" itt nem csak pár lelkes, helyi lakost értettünk, hanem az összeset, mert Robin Hood legendája úgy ragasztja össze Nottingham városának lakóit, ahogy azt sehol máshol nem láthatjuk. Az új Ridley Scott film pedig csak még inkább erősíti ezt az összetartozást...

A jelenség tehát egyedi és a titkot nottinghami utcanevek helyett egy kis történelmi kitérővel magyaráznánk. Robin valóban nagyszerű népi hős volt, amolyan törvényen kívüli, aki a Nottingham-et körülvevő sherwoodi erdőben élt és kedvtelve fosztogatta a gazdag nemeseket, hogy aztán az így megszerzett pénzzel a szegényeken segítsen. Na de vajon valóban létezett-e Robin Hood?

©

Nos, a merész tolvaj létezéséről először az 1300-as évek végén Piers Plowman jegyzetei között olvashatunk. Ő egy olyan papról mesélt, aki jobban ismerte a korabeli Robin Hood balladákat, mint a mise igéit. Ezekben a dalba szedett történetekben hallunk először Little John-ról, Friar Tuck-ról, a gonosz nottinghami seriffről és Robin szerelméről, a gyönyörű Marian-ről. A történetek megkapóak de a későbbi történelmi adatokból az derül ki, hogy Robin pontos kiléte nem köthető egyetlen személyhez, sokkal inkább sok hasonszőrű tolvajhoz, mert az 1200-as években „Robbenhod” volt minden olyan fosztogató, börtönszökevény vagy törvényen kívüli neve, aki útonállóként tevékenykedett, márpedig ilyenekből akadt bőven, hiszen a York és Nottingham közötti útvonal a sherwoodi erdőben futott, és ez volt az egyetlen út London felé.

©

Nottingham lakosait ez a történelmi kitekintés egy cseppet sem zavarja, inkább kiválasztják saját kedvencüket (a hőst kinek Erol Flynn, kinek Kevin Costner, kinek az egyik ismertebb festmény vagy szobor testesíti meg a sok közül). Nottingham irigylésre méltóan hajlíthatatlan Robin Hood rajongó tábor, ahol nyílvesszőket használnak az útmutatáshoz, és az éves jelmezbálon „lincoln zöldbe” (Hood foszforeszkáló ruhája) bújik minden egyes városlakó. Ez Nottingham titka, és a varázslathoz mi is csatlakozhatunk egy Robin nyomában járó 12 állomásos túrával, ahol a történelmi épületek mellett festői kisvárosokat, gyönyörű kerteket, erdei kalandtúrákat és kézműves kiállításokat látogathatunk. Az állomás programját MP3 formátumban le lehet tölteni erről a weboldalról, itt térképet is találunk a Robinhoz köthető helyekről vagy CD-t is rendelhetnek azok, akik autóval vágnak neki a túrának.

©

A túra pedig csakis a Nottingham-i kastélyban kezdődhet, ahol Robin legnagyobb ellensége élt. Az akkori időkben a kastély egy normann vár volt, fontos stratégiai pontja az angol királyságnak, de az épületből ma már keveset láthatunk, mert a vár elpusztult a polgári forradalomban, helyére csak az 1800-as években építettek egy új kastélyt Newcastle hercegének. Az épület azonban így sem kevésbé izgalmas, főleg, hogy az „új” kastély falai között kiállítás látható Nottingham múltjáról és az új Robin Hood mozifilm készítésének a titkairól, a film korhűre készített kellékeivel és kosztümjeivel együtt.

©

Aki ezek után szívesen megpihenne egy ebédre, arra a falak tövében vár Nottingham legérdekesebb kocsmája, a Ye Olde Trip to Jerusalem, amely hamisítatlan angol pub, és mint ilyen, az ország egyik legrégebbi példánya. A Ye Olde egyedi nevét Oroszlánszívű Richard szaracénok ellen vívott csatáinak kapcsán kapta, ám a hely nem csak emiatt egyedi, hanem mert Nottingham szikláiba lévő barlangoknak egy részébe van beleépítve. A kocsma másik érdekessége, hogy itt elkaphatjuk Ade Andrews-t , a mai hivatásos, hagyományőrző Robin Hoodok egyikét, aki nem csak színész, de erdészként is dolgozik a sherwoodi erdőben és igen szórakoztató idegenvezető lehet, mert mindent tud a legendás tolvajról.

Robin nyomában járva fontos további állomás lehet a sherwoodi erdő szívében fekvő Rufford Abbey. A legenda szerint az apátság Robin egyik kedvenc rejtekhelye volt, ez volt az utolsó hely, ahol a seriff kereste volna. És ha Robin nem is volt túl vallásos, a tolvaj a szerzetesek között annyira népszerű volt, hogy két pap is akadt, aki eldobta a keresztet és Robin követőjeként megpróbálkozott az útonállással (sajnos sikertelenül, mind a kettőt elítélték 1317-ben). Rufford egy része ma már csak rom, de az épület így csak még lélegzetelállítóbb látványt nyújt, az összképhez egy bájos kert és néhány modern szobor is hozzájárul. Az apátság még egy kellemes meglepetést hordoz: az épület Savile éttermében páratlanul elkészített angol egybesültet, úgynevezett Roastot (ez lehet marha, disznó vagy pulyka) ehet a vándor.

©

A Rufford Abbey-tól remek séták tehetők a sherwoodi erdőbe, és a Sherwood Forest Country Park sincs messze az apátságtól. Ezen a parkos részen Európa legöregebb tölgyeit faggathatjuk Robin létezéséről, és ez a gondolat nem is olyan elrugaszkodott, ha meglátjuk ezeket a méltóságteljesen ácsorgó, furcsa formájú példányokat, amelyeknek az erdészek maguk is nevet (és lelket) adtak.

A sherwoodi erdőből jövet útba ejthetjük Edwinstowe falucskát (amelynek templomában mondta ki a boldogító igent Robin és Marian) és Fountain Dale-t is (ahol tolvajunk Friar Tuckkal kötött barátságot). A túra legészakibb pontja pedig Creswell Crags lehet, mert az itteni ősi barlangok ugyancsak fontos búvóhelyként szolgáltak a legendás tolvaj csapatának. A felsorolást még oldalakon keresztül folytathatnánk, de a 12 állomás többségét mi meghagynánk felfedezésre azoknak, akik kedvet kaptak a túrához.

©

Végül nem maradt más, mint a logisztika. A Ryanair gépei hetente kétszer repülnek Notthingam-be és egy jegy már 18 ezer forinttól elérhető. A városbeli szálláshoz jó választás lehet a Notthinham-i várkastély mellett levő Rutland Square Hotel , amelyben körülbelül 20 ezer forint egy szoba egy éjszakára, reggelivel. A sherwoodi erdő környékén pedig kényeztethetjük magunkat a Clumber parkban lévő The New Leaf Spa Hotelben, ahol egy éjszaka 30 ezer forint körül mozog. 

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!