szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb veszélyt jelent a dizájnerdrogok használata számos amerikai szövetségi államban - figyelmeztettek a hét végén detoxikáló központok munkatársai és az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) illetékesei.

A segélyhívó központok mind több telefonhívást kapnak a fürdősóként hirdetett dizájnerdrogokban megtalálható stimuláns anyagok, a mefedron és a metiléndioxipirovaleron (MDPV) beszippantása, elszívása vagy beinjekciózása okozta rosszullétek miatt. Ezek a szintetikus stimulánsok hallucinációt, paranoiát, szapora szívverést és öngyilkossági gondolatokat idéznek elő. A hatóanyagok a legkülönbözőbb néven forgalmazott termékek összetevőiként teljesen legálisan kerülnek forgalomba az amerikai üzletekben és az interneten, ám használatuk nem mindig rendeltetésszerű - magyarázzák a szakemberek. (A dizájnerdrogok, azaz a kábítószertörvények megkerülésére tervezett drogok hatásukban hasonlítanak egyes már tiltólistán levő anyagokra, de kémiai szerkezetük eltér azokétól, ezért legális pótlékai lehetnek az illegális szereknek.)

Mississippi szövetségi állam törvényhozói elé a múlt héten került az a törvényjavaslat, amely betiltatná ezen szerek forgalmazását, és hasonló jogszabályon gondolkodnak Kentucky államban is. Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már kitiltották ezen összetevőket azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt.

A Mississippi államban élő Neil Brown, aki szintén túladagolta magát, elmondta, hogy már többféle drogot - heroint, kokaint is - kipróbált, ám a dizájnerdrogok alkalmazása nyomán olyan hallucinációk rontottak rá, hogy végül írt egy helyi újságnak, amelyben arra sürgette az embereket, hogy tartsák magukat távol ezektől a szerektől. "Nem tudom megmondani, miért tettem" - mutatott az arcán lévő sebhelyekre.

Ő túlélte ugyan az önkéselést, ám egy másik megye seriffhivatala úgy véli: egy nő abba halt bele, hogy végzetesen túladagolta magának a drogot. Louisiana déli részén egy 21 éves férfi családja arról számolt be, hogy az illető előbb megvágta a torkát, majd főbe lőtte magát a kábítószer-stimulánsok hatására. Egy gyilkossággal vádolt férfi esetében ugyancsak vizsgálják, állt-e ilyen jellegű összetevők hatása alatt.

Mark Ryan, a louisianai detoxikáló központ vezetője közölte, hogy a stimulánsok betiltása hatékony az államban. Január eleje, a helyi törvény elfogadása óta meredeken csökkent az ilyen típusú szerek használata miatti segélyhívások száma. Tudomása szerint legkevesebb 25 állam detoxikáló központjai kaptak segélyhívást hasonló túladagolás miatt. Louisianában volt a legtöbb ilyen eset, 165 (ez az összes amerikai eset 48 százaléka), utána Florida következett 38 segélyhívással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban