szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben az elhízás a magas vérnyomás, a cukorbaj és a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, a "kövérségi ellentmondás" jelensége szerint a szívelégtelenség miatt kezelt betegnek általánosságban jobb a túlélési esélye, mint a soványnak. Egy tanulmány azonban arra világított most rá, hogy a hirtelen szívhalál esetén nem érvényes ez az elv.

A elhízás mint túlélési esélyeket növelő tényező olyan ellentmondás, amely évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A leglogikusabb magyarázat a jelenségre az lehet, hogy a szervezetet érő súlyos katasztrófák esetén az a tartalék, amelyet a súlytöbblet jelent, nem haszontalan. 

Katalóniai kutatók Paloma Gastelurrutia vezetésével azt vizsgálták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek később vagy korábban halnak meg, ha elhízottak, és a halálokok - hirtelen szívhalál vagy szívelégtelenség - között van-e különbség. 

A spanyol nyelvű nyelvű vizsgálat címéből (Muerte subita en insuficiencia cardiaca) alkotott betűszóval MUSIC-tanulmányként nevezett kutatásról szóló beszámolót az American Heart Journal közölte. A szívgyógyászok már korábbi megfigyelésekből tudták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő, többletsúlyú betegek általában később halnak meg, mint a soványak, de arra nem voltak megbízható adatok, hogy ez a fokozatos romlás lassulásának vagy a ritkább hirtelen szívhalál eredménye-e. 

A munkacsoport 44 hónapon keresztül követte 992, idült szívelégtelenségben szenvedő ember sorsát. Azt ők is tapasztalták, hogy az elhízott betegek tovább éltek, és a szívpumpa működése is tovább maradt elfogadható, mint a soványoké. Nem volt viszont különbség a különböző testsúlyú betegek hirtelen szívhalálának gyakoriságában. 

A tíztagú munkacsoport most a továbbiakban azt kutatja, hogy a hirtelen szívhalált kiváltó okok, jelenségek hasonlóan hatnak-e a karcsú, vagy a többletsúllyal élő emberekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!