szerző:
Medipress

A hőhullámok, melyek a változókor (szakszóval menopauza) szokványos kísérői, átlagosan egy évtizednél is tovább tartanak, mely a korábban becsült időtartam duplája – olvasható az Obstetrics and Gynecology hasábjain.

Ellen Freeman és a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársai megállapították, hogy a hőhullámok gyakran korábban kezdődnek, mint azt eddig gondolták – menopauza előtt, vagy annak korai fázisában. A vizsgálat során mintegy 400, harmincas és negyvenes éveikben járó hölgyet tanulmányoztak 1995-től kezdődően. Az ezt követő 13 évben a hölgyeket évente kikérdezték egészségi állapotukat illetően, amely a menopauzára utaló tüneteket is magában foglalta. A vizsgált időszakban csupán mintegy 55 hölgynél nem jelentkeztek hőhullámok, míg 90 enyhe, 259 közepes, vagy annál erősebb hőhullámot élt át.

Az elemzés szerint átlagosan a hőhullámok mintegy 11 és fél évig jelentkeztek, a közepes, illetve annál erősebb esetek jelentkezése körülbelül 10 évre tehető. Általában több ideig tartott ez az időszak, amennyiben a hölgynek már fiatalabb korában volt ilyen jellegű élménye. A feketéknél és a normál testsúlyúaknál inkább a közepes, és annál erősebb hullámok voltak jellemzőek, szemben a fehér bőrű csoporttal és az elhízottakkal.

A tanulmány jelentősége, hogy kimutatta, az érintett időszak jóval tovább tart, mint az eddig vélt 4-5 év. A szakértők új, biztonságosabb, és hatásosabb módszereket sürgetnek a probléma megoldására. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

A változókor oka a nagymamaság

A nagyobb élettartamú élőlények közül csupán három fajnál fordul elő menopauza: az embernél, a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinnél valamint a kardszárnyú delfineknél. Brit kutatóknak most sikerült kideríteniük, miért.