szerző:
MTI

Csádban és Szomáliában a legrosszabbak, Svájcban, illetve Finnországban a legjobbak a gyerekek esélyei a gyógyulásra, ha megbetegszenek - állapította meg a Save the Children nevű jótékonysági szervezet.

Az egészségügyi dolgozók számát figyelembe véve a kutatás rávilágított arra, hogy a Magyarországot a 26. helyre soroló lista végén álló húsz országban - ahol átlagban két egészségügyi dolgozó jut ezer emberre - ötször nagyobb a veszélye annak, hogy a gyerekek meghalnak, mint a rangsor élén szereplő államokban.

A Save the Children felhívta a figyelmet arra, hogy az Etiópiához, Nigériához és Sierra Leonéhoz hasonló országokban gyerekek millióinak élete forog veszélyben a képzett egészségügyi szakemberek hiánya miatt. A szervezet becslése szerint világszerte 3,5 millió orvos, nővér és más egészségügyis hiányzik a rendszerből. "Nélkülük nincs, aki oltóanyagról gondoskodna, életmentő gyógyszert írna fel, nincs, aki hozzáértő segítséget nyújtana a nőknek szülésnél. Az olyan betegségek pedig, mint a tüdőgyulladás és a hasmenés, halálossá válnak" - figyelmeztetett a csoport.

Justin Forsyth, a szervezet vezetőségének tagja lesújtónak nevezte a felmérés eredményeit. "Egy gyerek életben maradása attól függ, hová születik a világon. Egyetlen anyának sem lenne szabad tehetetlenül végignéznie, hogy gyereke beteg lesz és meghal, csak azért, mert nincs képzett segítség - fogalmazott közleményében. - A világ vezetőinek tenniük kell az egészségügyi dolgozók hiánya ellen, fel kell ismerniük, hogyha nem költenek a képzésre, az életekbe kerül."

©

A Save the Children által közzétett lista a szerint "méri" az országokat, hogy hány egészségügyi dolgozójuk van, illetve az ő munkájuknak milyen hatása van. Figyelembe veszi azoknak a gyerekeknek a számát, akik rendszeresen jutnak vakcinához, illetve az anyákét, akik szülésnél hozzáférhetnek életmentő kezeléshez.

A kutatás szerint a távoli vidékeken élő gyerekek esetében a legkevésbé valószínű, hogy egészségügyi szakember lássa őket. Etiópiában például a nők csaknem 70 százaléka mondja azt, hogy túl messze van a kórház. Sierra Leonéban, Ugandában és Nigerben 50 százalék körüli ez az arány.

A legrosszabb a helyzet Csádban és Szomáliában. Ezt a két országot olyan államok előzik meg, mint Etiópia, Nigéria, a Közép-afrikai Köztársaság, Egyenlítői Guinea, Timor, Niger, Guinea, Nepál, Jemen, Pápua-Új-Guinea, Afganisztán, Libéria, Uganda, Banglades és Madagaszkár.

A legjobb körülmények Svájcban és Finnországban tapasztalhatók, de az első húsz között foglal helyet Írország, Norvégia, Fehéroroszország, Dánia, Svédország, Kuba, Üzbegisztán, Németország, Oroszország, Franciaország, Csehország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kazahsztán, Ausztrália, Új-Zéland, Litvánia és Katar - vagyis nem csak fejlett államok szerepelnek az élmezőnyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál