szerző:
Medipress

Íme, egy jó hír a megrögzött koffeinfüggőknek – a legújabb kutatások szerint napi 2-4 csésze kávé elfogyasztása jelentősen csökkentheti az agyvérzés kialakulásának esélyét.

A svéd Karolinska Intézet tudósainak kutatási eredményei eldönteni látszanak a kávé jótékony egészségügyi hatásairól folyó vitákat. A vizsgálatok során 1960 és 2011 között mintegy félmillió embertől gyűjtöttek adatokat a szakértők. Az eredmények szerint napi két csésze kávé elfogyasztása 14 százalékkal csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyeit. Napi négy csésze esetén ez az arány már 17 százalék, a kávéban található nagymennyiségű antioxidánsnak köszönhetően.

A tudósok szerint ezek az antioxidánsok megakadályozzák a lipoproteinek, vagyis a káros koleszterinek felhalmozódását az agyban, amelyek később vérrögöket és agyérkatasztrófát okozhatnának. Érdekes módon a jótékony hatású antioxidánsok csak a kávéban vannak jelen, más koffeintartalmú italokban, például a teában nem. Mielőtt azonban elkezdenénk dönteni magunkba a kávét, jobb, ha tudjuk, hogy a napi hat csészénél nagyobb mennyiség már csak 7 százalékban csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét és magas vérnyomás betegséget is okozhat.

©

"A kávé egy olyan komplex összetevőkből álló ital, aminek egészségjavító és egészségkárosító hatásai is lehetnek" – foglalták össze a kutatást végző tudósok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Placebohatása is van a reggeli kávénak

Sokan egy csésze kávétól ébredünk fel reggelente, legalábbis ezt feltételezzük, pedig egy tanulmány szerint ez inkább az elvárásunkon múlik - idézte pénteken a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Volt fideszes polgármester lesz Botka egyik kihívója Szegeden

Volt fideszes polgármester lesz Botka egyik kihívója Szegeden

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Kirúgatta Trump egyik tanácsadóját a first lady

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését