szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 25 éves debreceni apát választották az Európai Unió dohányzásellenes kampányának magyar arcává. Goóz István 10 éven át maga is cigizett, de még fia születése előtt elnyomta az utolsó szálat. Történetét megírta az egyik közösségi portálon, ahol több ezer itthoni jelentkező közül a szervezők őt választották a dohányzás elleni kampány magyar arcának. Magyarországon évente 30 ezren halnak meg a dohányzás miatt.

Goóz István kétéves kisfia, Krisztián még sohasem látta rágyújtani apját, a fiatalember még a születése előtt fogadalmat tett ugyanis. Még középiskolás korában fogadta meg, hogy ha egyszer családot szeretne, akkor leteszi a cigit, mert nem akar rossz példát mutatni.
©
Látta a felhívást, és leszokásának történetét megírta az egyik közösségi portálon, ahová egy fotót is feltöltött. A szervezők - mind a 27 európai uniós országból - egy-egy embert kerestek, aki hazájában a saját arcával hirdeti, hogyan szabadult meg káros szenvedélyétől. A több ezer magyarországi jelentkező közül Istvánt választották. A bemutatkozó kisfilm Londonban, a hivatalos fotózás után készült.

István állja a szavát: két és fél éve nem dohányzik. A leszokáshoz csak az akaraterejét használta. Mezőgazdászként végzett, jelenleg kertépítéssel foglalkozik. Korábban naponta egy doboz cigit füstölt el, az utolsó szálat a párja taposta el. István a következő 3 évben dohányzás ellenes rendezvényeken vesz majd részt.

Az Európai Unió tagállamaiban évente több százezren halnak meg a dohányzás következtében. A legnagyobb veszélyben a fiatal dohányosok vannak – hangzott el vasárnap az RTL Híradóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!