szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy friss tanulmány szerint az apaság csökkenti a tesztoszteron szintet. David Katz-nak, a Yale Egyetem Megelőző és Kutató Központ igazgatójának öt gyermeke is van, és úgy gondolja, hogy a biológia nem feltétlenül irányítja a sorsunkat.

A tanulmány azt állította ugyanis, hogy a férfiak tesztoszteron szintje – ahogy az állatvilágban a hímeknél is – a gyermeknemzés után csökken. Egyszerűen azért, mert amíg az udvarlás és a párzás fázisa megkívánja a magas tesztoszteronnal járó viselkedést, addig a kicsi gondozása pont ellentétes magatartási formát igényel. 

David Katz szerint azonban – ha a biológia determikus létéből indulunk ki –, akkor a nőknek valóban meg kellene érteniük a férfiak kifogását, miszerint a fajfenntartás miatt csalják meg őket. A gének ugyanis amellett, hogy a gyerekneveléshez szükséges viselkedést elősegítik, a további szaporodást is ugyanúgy támogatják. Vagyis azok az egyedek, akik csak egy utód nemzéséről gondoskodnak, kisebb eséllyel örökítik tovább a DNS-üket, mint azok, akik több örökös nemzéséről és felneveléséről is gondoskodnak.

"A biológia nem a személyes-, vagy kulturális-, vagy etikai prioritásokról szól, hanem a túlélés és a szaporodás szükségszerűségéről" – tette hozzá Katz. Ez olyasmi, mint amiért az elhízás világméretű probléma: régen az életben maradáshoz az őseinknek minél több energiára, zsírra és szénhidrátra volt szüksége. Mára azonban megváltoztak a körülmények, habár a DNS-ünkbe még mindig az édes íz mámoros szeretete van kódolva.

"Azt mondják, a tudás hatalom. Ha ebből indulunk ki, akkor a tudatlanság biztosan gyengeség. Ha ugyanis nem értjük a rossz viselkedéseinket, akkor azok biztosan újra előfordulnak majd. Ha azonban megértjük, akkor azt mondhatjuk, bár hallak téged, én vagyok a főnök. Ha tartunk egy kis szünetet, hogy elemezzük a brutális biológia ellenséges erejét, akkor megvan rá a remény, hogy hatástalanítsuk azt. A DNS egy csodálatos dolog, de nem szabad, hogy a saját személyes sorsunk irányítását is neki tudjuk be" – vélekedett a szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"