szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az orvosok úgy vélik, hogy a brit kormány alkoholfogyasztással kapcsolatos irányelveit úgy kellene módosítani, hogy azok ne szankcionálják a napi ivást.

A kormány ajánlása szerint a nőknek naponta legfeljebb 2-3 egységnyi, a férfiaknak pedig 3-4 egységnyi alkoholt szabad fogyasztaniuk, és a nagymértékű alkoholfogyasztást követően legalább 48 óráig teljesen tartózkodni kell az alkoholtól.

A brit Orvosok Királyi Kollégiuma szerint azonban a májnak több időre van szüksége a regenerálódáshoz, ezért hetente két-három alkoholmentes napot javasol, a fogyasztás felső határát pedig nőknek maximum heti 14 egységben, férfiaknak pedig 21 egységben állapítja meg. Sir Ian Gilmore, a kollégium alkoholfogyasztással kapcsolatos szakértője elmondta, hogy a naponta vagy majdnem naponta alkoholt fogyasztók esetében nagyobb a májbetegség kockázata, mint azok esetében, akik időszakosan fogyasztanak alkoholt.

„Ha valaki élete minden egyes napján megiszik egyetlen kis pohárkával, valószínűleg nem lesz baja. Ha viszont valaki elmegy szórakozni, és sokat iszik, talán érdemes egy kis pihenőt adnia utána a szervezetének” - nyilatkozott a szakértő a Radio 4 egyik adásában.

©

A kollégium azt javasolja a brit képviselőháznak, hogy a kormánynak rendszeresen felül kellene vizsgálnia az alkoholfogyasztással kapcsolatos ajánlásait. Az ajánlások készítésekor mindig figyelembe kell venni azt, hogy a veszélyes alkoholfogyasztásnak két fontos összetevője is van: az ivás mennyisége és gyakorisága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához