szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Előzetes kutatási adatok szerint azok a fiatal sportolók, akiknek fejét rendszeresen érik ütések, akár agysérülést is szenvedhetnek, akkor is, ha nem éri őket agyrázkódás.

A Rochester Egyetem Egészségügyi Központjának (URMC) kutatói szerint eredményeik intő jelként szolgálhatnak azoknak a még fejlődésben lévő fiataloknak, akik számára potenciálisan súlyos egészségügyi következményeket rejthetnek az apróbb fejsérülések. A részletes kutatási eredmények a Magnetic Resonance Imaging című szaklap legfrissebb online kiadásában olvashatók.

"Bár a mostani egy igen kis kutatás, eredményei jelentős hatással lehetnek a fiatalok sportolási szokásaira" – nyilatkozta Jeffrey Bazarian, az URMC sürgősségi ellátás tanszékének docense. "A legfontosabb, hogy kiderítsük, van-e egy bizonyos ütésszám, amely fölött már fennáll az agysérülés veszélye. Ha pedig sikerült megállapítanunk, akkor mindent meg kell tennünk, hogy a játékosok ne érjék el ezt az ütésszámot."

A tudósok összesen kilenc sportoló és hat átlagember életét kísérték figyelemmel egy éven keresztül, majd összehasonlították a kutatás elején és végén készült MRI-felvételeiket. Bár a kutatás ideje alatt a sportolók közül csak egy szenvedett agyrázkódást, hat másik sportolónál is észlelni lehetett az agyrázkódás jeleit, ami a sportolás közben elszenvedett 26-399 enyhébb ütésnek volt köszönhető. Minél több ütést szenvedtek el a sportolók, annál inkább hasonlított az agyuk az agyrázkódásos betegére.

Az eredmények szerint az enyhébb ütéseket elszenvedett sportolók agyának fehérállományában olyan jelentős változások jöttek létre, amelyeket a kontrollcsoport tagjainál nem észleltek a kutatók. "Kutatásaink hozzájárulhatnak a traumás agysérülések személyre szabott kezelési módszereinek kifejlesztéséhez" – foglalta össze Bazarian. "A jövőben szeretnénk az alapoktól figyelemmel kísérni az agyi változásokat, hogy felmérhessük jelentőségüket és egészségügyi hatásaikat."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

Megszólalt Pataky Attila a koronavírusról: „Nem kell annyira véleményeskedni”

Megszólalt Pataky Attila a koronavírusról: „Nem kell annyira véleményeskedni”

Normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségik

Normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségik