szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hőgutától is védhet az a néhány évvel ezelőtt kifejlesztett szer, amelyről eddig annyit tudtak a kutatók, hogy a keveset mozgó egereknél is növeli az izomtömeget - közölte a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Az AICAR elnevezésű, "lusták pirulájának" becézett szerről a kaliforniai Salk Intézet és a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatói 2008 nyarán számoltak be először. Most ismertetett tulajdonsága alkalmassá teheti a vegyületet arra, hogy például szélsőséges körülmények között szolgálatot teljesítő katonákat vagy sportolókat megvédjen a túlhevülés okozta hőgutától.

A 2008-as kísérletekben egerek négy hétig kapták a szert, amelynek hatására több kalóriát égettek el és kevesebbet híztak, mint kezelés nélküli társaik. A taposómalomban 44 százalékkal nagyobb távot és 23 százalékkal hosszabb ideig futott a szerrel kezelt egércsapat, ám az izomműködés megváltozása más előnnyel is járhat. Ezekben az állatkísérletekben az AICAR arra késztette az izmokat, hogy távolítsák el a cukrot a vérből, így a diabétesz kezelésében is hatásos lehet a szer. A fejlesztők akkor úgy vélték, hogy a mozgást helyettesítő AICAR előnyös lehet az elhízás és a diabétesz kezelésére olyan embereknél, akik valamely oknál fogva nem terhelhetik magukat.

A halált okozó rosszindulatú hipertermia azoknál - az egereknél vagy embereknél - fordulhat elő, akiknél a RYR1 elnevezésű gén hibás változata található meg. A testhőmérséklet emelkedése a kalcium szivárgását váltja ki az izomsejtekben, elindítva ezzel egy olyan molekuláris folyamatsort, amely az izmok összehúzódásához és lebontásához vezet. A károsodott izomsejtekből nátrium és fehérjék áramlanak a véráramba, majd miután elérték ott a toxikus szintet, szív- vagy veseelégtelenség lép fel az érintettnél.

Génmódosított egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy az AICAR tökéletesen megelőzte a túlhevülést. "Amikor AICAR-t adtunk a (génmódosított) egereknek, 100 százalékosan sikerült megelőzni a hősokk miatti halálozást még akkor is, ha a kiváltó tevékenység megkezdése előtt csupán 10 perccel adtuk be nekik" - idézte fel Susan Hamilton, a houstoni Baylor College of Medicone molekuláris fiziológusa.

Mint kiderült: az AICAR leállítja a kalcium szivárgását a sejtből, ezáltal megakadályozza, hogy a halállal végződő ördögi kör beinduljon. A RYR1 gén mutációja körülbelül 3 ezer emberből egyet érinthet, de a kutatók úgy vélik, hogy olyanok is hasznosíthatják egykor a szert, akik a normál génváltozattal élnek. Előnyös lehet minden olyan helyzetben, amikor nagy melegben kell hosszabb távon fizikai aktvitást kifejtenie valakinek, vagy akár csupán kibírni a hőséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendhagyó temetéssel vesznek búcsút Sas Józseftől

Rendhagyó temetéssel vesznek búcsút Sas Józseftől

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán

Venezuelától szokott olyan levelet kapni az ENSZ, mint amilyet Magyarországtól kapott

Venezuelától szokott olyan levelet kapni az ENSZ, mint amilyet Magyarországtól kapott