szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb orvostechnológiai vállalata, a Medtronic első kelet-európai akkreditált oktató központja lett a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetének szív-elektrofiziológiai laboratóriuma; az erről szóló tanúsítványt kedden adta át Jörg Heikenfeld, a cég szívritmus-szabályozó üzletágának regionális vezetője Édes István professzornak, a kardiológiai intézet igazgatójának Debrecenben.

Csanádi Zoltán egyetemi docens, a labor vezetője az átadás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a 21. század kardiovaszkuláris járványának nevezte a pitvarfibrillációt, a leggyakoribb szívritmuszavart. Közlése szerint Európában a lakosság egy százalékát érinti a betegség, amely idős korban jóval gyakoribb.

Jelenleg Európában 5-6 millióra, Magarországon több százezerre tehető a pitvarfibrillációban szenvedők száma, de húsz-harminc év alatt ez a szám 2-3-szorosára nő az elöregedő európai népességben - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a debreceni laboratóriumban tavaly négyszáz beavatkozást végeztek, ebből száz beteget kezeltek a Medtronic által gyártott speciális katéterekkel. A módszer alkalmazásával a betegek 70 százalékánál teljesen és tartósan megszűnt a szívritmuszavar - jegyezte meg.

Csanádi Zoltán emlékeztetett arra, hogy a DEOEC Kardiológiai Intézete nemzetközi szinten is az első olyan központok között van, ahol a pitvarfibrilláció kezelésére a korábban használt katéteres műtéti eljárásokhoz képest újdonságot jelentő rádiófrekvenciás (égetéses) katéterablációval, illetve katéteres úton megvalósuló fagyasztással (cryoabláció) történő kezelési módok közül mindkettőt alkalmazzák.

A pitvarfibrillációt az okozza, hogy a szív megfelelő ritmusát szabályozó elektromos ingerületvezetésben zavarok keletkeznek. Az abláció segítségével ezeket a zavarokat úgy szűntetik meg, hogy fagyasztással vagy rádiófrekvenciás árammal megszüntetik a kóros ingerületkeltő gócokat, illetve egyes esetekben elszigetelik a hibás elektromos működésű szöveteket - magyarázta a szakember.

Hozzátette: a Medtronic által kifejlesztett rádiófrekvenciás, illetve fagyasztásos technikák előnye a korábbi eljárásokhoz képest abban rejlik, hogy az új módszerekhez nem szükséges költséges navigációs berendezés és így sokkal egyszerűbben, gyorsabban és precízebben végezhetők el a beavatkozások. Az új eljárások minden előnyük mellett még olcsóbbak és a beteg számára is kisebb megterhelést jelentenek.

Az oktatóközpont nemzetközi akkreditációja kapcsán Édes István professzor elmondta: a világ legnagyobb orvos-technológiai vállalata oktatóközpontjának lenni, ráadásul a közép-kelet-európai térségben elsőként, fontos elismerése a debreceni kardiológián folyó munkának.

Paragh György, a DEOEC elnöke hozzátette: a korszerű laboratórium kialakítását az elmúlt évek jelentős klinika-fejlesztési programjai tették lehetővé. Emlékeztetett, hogy az Auguszta-program keretében létrejött kardiovaszkuláros és onkológiai központ létrehozása az első és legnagyobb uniós egészségügyi fejlesztés volt Magyarországon.

Tamás Viktor, a Medtronic magyarországi vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a centrumban évente négy-öt tréning megszervezését tervezik, amelyeken alkalmanként kettő-öt szakorvos tud majd részt venni a világ bármely részéről. Előzetesen várakozásaik szerint a résztvevők mintegy 90 százaléka külföldről fog érkezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!