szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A WHO Társadalmi Sebezhetőség és Egészség Együttműködési Központjának nevezte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetét; az erről szóló dokumentumot Jakab Zsuzsanna, a WHO európai igazgatója adta át Ádány Róza intézetvezető professzornak szombaton a DEOEC Kapcsolat napja programjának keretében.

A WHO a kinevezéssel elismeri az intézet nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő tudományos munkáját, valamint többéves múltra visszatekintő hozzájárulását az egészségfejlesztés, a népegészségügy és a hátrányos helyzetű lakossági csoportok, különös tekintettel a roma lakosság egészségi állapotának javítását célzó tudományos kutatások fejlődéséhez - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.

Ádány Róza, a népegészségügyi kar dékánja, az együttműködési központ vezetője utalt rá, hogy a megelőző orvostani intézet mint a WHO együttműködési központja a jövőben kutatásokat végez a romák egészségi állapotának és az azt meghatározó tényezőknek méltányos és összehasonlítható jellemzése érdekében, foglalkozik a hátrányos helyzetű lakossági csoportokkal kapcsolatos tudományos evidenciák és hatékony gyakorlatok gyűjtésével, elemzésével és terjesztésével.

Ezenkívül az európai tagállamok döntéshozói számára szervez szakmai rendezvényeket és szervezeti kapacitásfejlesztési képzéseket a roma lakosság egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokról, kutatási módszerekről, a társadalmi-gazdasági tényezőknek a romák egészségi állapotára gyakorolt hatásairól - fűzte hozzá a professzor.

Jakab Zsuzsanna a DEOEC VII. Kapcsolat napján Egészség a jövő Európájában: Health 2020 címmel tartott előadásában utalt rá, hogy az elmúlt években Európában öt évvel nőtt a születéskori várható élettartam, de nőtt az esélyegyenlőtlenség is, ami megújításra készteti az európai egészségpolitikát. Szavai szerint a WHO Európában 53 országgal dolgozik együtt, és a jövő egészségpolitikájában a megelőzést, az egészségvédelmet, az egészségmegőrzést helyezi előtérbe, ami a legjobb befektetés. Elmondta például, hogy csupán az elhízás a nemzeti össztermék (GDP) egy százalékába kerül egy-egy országnak éves szinten.

A WHO európai igazgatója rámutatott: az esélyegyenlőtlenség csökkentését az egészségpolitika középpontjába kell helyezni. Ma ugyanis Európában 23-szoros különbség is van a születéskori halandóság, 42-szeres az anyahalandóság és 25-szörös a csecsemő-halandóság között. Ezen túlmenően Európában 67 százalék a krónikus, nem fertőző betegségben a halálozási és 82 százalék a megbetegedési arány. 

Európa vezet a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a zsírfogyasztás okozta betegségekben - jegyezte meg Jakab Zsuzsanna. Szavai szerint Európa államaiban egészségközpontú kormányzásra van szükség, ami a jelenlegi pénzügyi-gazdasági helyzetben is megvalósítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek