szerző:
MTI

A WHO Társadalmi Sebezhetőség és Egészség Együttműködési Központjának nevezte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetét; az erről szóló dokumentumot Jakab Zsuzsanna, a WHO európai igazgatója adta át Ádány Róza intézetvezető professzornak szombaton a DEOEC Kapcsolat napja programjának keretében.

A WHO a kinevezéssel elismeri az intézet nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő tudományos munkáját, valamint többéves múltra visszatekintő hozzájárulását az egészségfejlesztés, a népegészségügy és a hátrányos helyzetű lakossági csoportok, különös tekintettel a roma lakosság egészségi állapotának javítását célzó tudományos kutatások fejlődéséhez - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.

Ádány Róza, a népegészségügyi kar dékánja, az együttműködési központ vezetője utalt rá, hogy a megelőző orvostani intézet mint a WHO együttműködési központja a jövőben kutatásokat végez a romák egészségi állapotának és az azt meghatározó tényezőknek méltányos és összehasonlítható jellemzése érdekében, foglalkozik a hátrányos helyzetű lakossági csoportokkal kapcsolatos tudományos evidenciák és hatékony gyakorlatok gyűjtésével, elemzésével és terjesztésével.

Ezenkívül az európai tagállamok döntéshozói számára szervez szakmai rendezvényeket és szervezeti kapacitásfejlesztési képzéseket a roma lakosság egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokról, kutatási módszerekről, a társadalmi-gazdasági tényezőknek a romák egészségi állapotára gyakorolt hatásairól - fűzte hozzá a professzor.

Jakab Zsuzsanna a DEOEC VII. Kapcsolat napján Egészség a jövő Európájában: Health 2020 címmel tartott előadásában utalt rá, hogy az elmúlt években Európában öt évvel nőtt a születéskori várható élettartam, de nőtt az esélyegyenlőtlenség is, ami megújításra készteti az európai egészségpolitikát. Szavai szerint a WHO Európában 53 országgal dolgozik együtt, és a jövő egészségpolitikájában a megelőzést, az egészségvédelmet, az egészségmegőrzést helyezi előtérbe, ami a legjobb befektetés. Elmondta például, hogy csupán az elhízás a nemzeti össztermék (GDP) egy százalékába kerül egy-egy országnak éves szinten.

A WHO európai igazgatója rámutatott: az esélyegyenlőtlenség csökkentését az egészségpolitika középpontjába kell helyezni. Ma ugyanis Európában 23-szoros különbség is van a születéskori halandóság, 42-szeres az anyahalandóság és 25-szörös a csecsemő-halandóság között. Ezen túlmenően Európában 67 százalék a krónikus, nem fertőző betegségben a halálozási és 82 százalék a megbetegedési arány. 

Európa vezet a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a zsírfogyasztás okozta betegségekben - jegyezte meg Jakab Zsuzsanna. Szavai szerint Európa államaiban egészségközpontú kormányzásra van szükség, ami a jelenlegi pénzügyi-gazdasági helyzetben is megvalósítható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Egy májon osztoztak a sziámi ikerlányok, 18 ausztrál szakember választotta szét őket

Egy májon osztoztak a sziámi ikerlányok, 18 ausztrál szakember választotta szét őket

Az MNB már vizsgálja, trükköztek-e az utolsó pillanatokban a lakástakarékok

Az MNB már vizsgálja, trükköztek-e az utolsó pillanatokban a lakástakarékok

MNB: Nagy baj lehet még a budapesti lakáspiacon

MNB: Nagy baj lehet még a budapesti lakáspiacon

"Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Elképesztő..."

"Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Elképesztő..."