szerző:
R.A.
Tetszett a cikk?

Őszi utazások egyik kedvenc célállomása a pancsolda. Miként tudjuk eldönteni, hogy megéri-e az árát? Ellenőrző lista.

Néha megéri, néha nem. Az ajánlatok többnyire korrektek, de mivel a belföldi wellness üdülésre akár annyit is elkölthetünk, mint egy külföldi utazásra, ragadjunk kalkulátort, és számoljuk ki, mennyivel lesz könnyebb a pénztárcánk.

©

A négy matematikai alapműveletet mindenki elvégezheti, nem is ez a legnagyobb kihívás. Inkább arra kell koncentrálnunk, hogy megtudjuk, ténylegesen mit takarnak a díjtételek. Mi szerepel az árban és vannak-e rejtett csapdák az akcióban? Alacsonyabb az ár, de kevesebb a szolgáltatás? Csak hétköznapra szól? Elárasztják a medencéket azok is, akik nem szállóvendégek, és idegen mellkasszőrzet sértegeti intim szféránkat? Száraz a zsömle a svédasztalon?

Íme egy ellenőrző lista, hogy tudjuk, mire figyeljünk foglaláskor, és mivel kapcsolatban vetődhetnek fel kérdéseink, amelyeket a honlapok nem válaszolnak meg.

Hogyan adják meg az árat: 1 főre vagy 1 szobára?

Ha összehasonlítunk árakat, akkor fontos, hogy mindig elvégezzük a gyors matek alapműveleteket. Ki egy főre, ki egy szobára ajánl árakat.

Ráadásul néha egy és ugyanazon szállásadó is keveri a kettőt. Mondjuk, a listaárak szobaárra szólnak, de az akciós csomagoknál főt látunk. Ez egy termetes pofára esés eredője lehet. Például amikor 30 ezer forint áll a szoba mellett, az akciós áron pedig 13 000 forint, akkor gyorsan ellenőrizzük le, hogy a kedvezményes ár nem egy főre szól-e. Ha az utóbbi érvényesül, akkor a kétágyas szobáknál 26 000 forintot költünk. Vagyis potom 4000 forintot takarítottunk meg.

Hogyan fogalmazzák meg az ajánlatot: százalékban, forintban, időben?

Valaki azt mondja, hogy 20%-kal olcsóbb saját listaárához képest. Valaki azt állítja, hogy három éjszaka után kapunk egy negyediket ingyen. Valaki pedig csak annyit sejtet: „szobák már ennyi-meg-ennyi” forinttól. A legbiztosabb megoldás: konkrét ajánlatok kérése több helyről plusz egy számológép. Mindig forintban hasonlítsuk össze őket, ne százalékban, ne köbméterben.

Jutalmazzák a több éjszakát?

Azaz: növekszik az árengedmény, ahogy egyre több éjszakát foglalunk le? Például 15 000 forint egy kétágyas szoba az első éjszakára, 13 500 a másodikra, 12 500 a harmadikra.

Akciók: miből állnak?

Van, aki a hétköznapi szállásfoglalást jutalmazza a hétvégivel szemben. Van, aki az őszi hosszú hétvégékre szeretné megtölteni a szobákat. Az első és legfontosabb szabály az, hogy akciós ajánlatból több félét-fajtát is kaphatunk egyazon szállásadótól, de általában nem kombinálhatjuk őket. Vagy az egyik akcióval élünk, vagy a másikkal.

Másrészt nem feltétlen vonatkozik minden szobatípusra vagy látogatásra az árkedvezmény. Gyakran az egyfős foglalások kiesnek a kedvezmények köréből. De ki megy egyedül wellnessezni?

Idegenforgalmi adó szerepel az ajánlatban?

©

Ez az összeg mindig attól függ, hogy az ország mely részén járunk. A legtöbb szállásadó külön feltünteti, hogy hány száz forintot fizetünk vendégéjszakánként, és azt is, hogy az ajánlat tartalmazza-e, vagy az ajánlaton túl kell-e még befizetnünk. Megoldás: amikor ajánlatot kérünk, akkor mindig emlékeztessük a hotelt, hogy a végösszegben szerepeljen az idegenforgalmi adó is.

Pótágy felára

Sok a változó, például az, hogy a plusz egy fő, akinek a pótágyat kérjük, mennyi idős. Általában 6 éves korig ingyenes, 12 éves korig már az eredeti ár 60-70%-át is elkérik, mondjuk 10 000 forint / fő / éj.

Ahogy fent szót ejtettünk róla, két diszkont árat nem tudunk kombinálni. Jelen esetben ez azért fontos, mert a pótágy díja, a 10 000 forint már kedvezményesnek számít. Tehát hiába érkeznek a szülők egy akció keretében, a pótágy forintban meghatározott összege nem megy lejjebb.

Mi van akkor, ha 12 évesnél idősebb a pótágyon alvó vendég? Általában ugyanazt a díjat fizeti, mint a felnőtt vendégek, a fenti példa 10 000 forintja helyett 14 000 forintot. A fenti elv azonban most segít, ha akciós hétvégén érkezünk: két árkedvezmény ugyan nem kombinálható, de most még egyet sem használtunk el. Ezért itt a lehetőség, hogy az akció díjkedvezményét a pótágyra is érvényesítsük.

Felár a jobb kilátásért

Csak olyan szállásokat ajánlunk, ahol a szálloda négy fala közül érdemes kiszabadulni, ahol a környéken vagy zöldövezetet, vagy történelmi környezetet találunk. Ez lehet Sopron, lehet a Dunakanyar, lehet a Bükk…

Ott, ahol a környezet hozzáadott érték, előfordulhat, hogy a szoba tájolása magasabb árkategóriába sorolja az egyik vagy a másik szálláshelyet, mert esetleg a Dunára néz. Ezen semmi sérelmeznivalónk nem lehet, ámde amikor szobát válogatunk, legyünk tisztában mind a lehetőséggel (kérjük vagy ne kérjük), mind az árával. 2-3000 forintos / fő / éj felárról lehet csupán szó.

Felár a kisállatokért

©

Már akiket mi hozunk, és nem kapunk. Háziállat – egy másik kérés, amiért plusz díjat kérhetnek. Szintén jogos követelés, illetve akadnak korlátok, a lovat tessék otthon hagyni. Amúgy 4-5000 forint/éj a díja.

Wifi - Most tényleg fizetni kell érte?

Nos, ha e tételben is felárat kérnek, akkor bátran mondjunk nemet. Az internetet ma úgy igényeljük, mint a tiszta törülközőt, arról nem is beszélve, hogy a szállásadók használhatják saját szolgáltatásaik hirdetésére is. (Amikor elindítjuk böngészőnket, a szállásadó honlapja és tartalma köszönt bennünket, már ha foglalkoztak ezzel a lehetőséggel.) Szóval legyenek szívesek a házigazdák, és ne garasoskodjanak, az egy főre jutó internet használata olcsóbb, mint a törpeszappan.

Amit érdemes ellenőrizni, hogy a szálloda teljes területén elérhető-e a wifi? És ha igen, akkor a szobában is ingyenes-e? Előfordulhat, hogy a közösségi terekben díjmentes, amitől úgy néz ki a recepció környéke, mint egy hatalmas ügyfélszolgálati iroda, rengeteg számítógépes munkatárssal, de a szobákban már fizetős. Magunk részéről ez sem elfogadható, fizetünk a kényelemért, a kényelem epicentruma a jól felszerelt szoba, a jól felszereltséghez a wifi is hozzátartozik.

Gyerekkedvezmény? Tinikedvezmény?

Kisgyerekekről és kisiskolásokról már szót ejtettünk. Mi a helyzet a lázadó kamaszokkal? Az már ritka, hogy ők is árkedvezményt kapjanak. Érthető, nincs falánkabb "állatfaj" a földön. Éppen ezért az egyik legcsábítóbb ígéret az, amikor a szállásadók megjutalmazzák fiatalságukért a családi üdülés legnehezebben kezelhető szereplőjét, a még nem kereső, de költséges tizenéveseket is.

Mit fed a reggeli?

A kontinentális reggeli igencsak fukar ajánlat a wellness hotelek árkategóriájában. Már bőkezűbb házigazdákra lelünk ott, ahol büféreggelit/svédasztalt (a kettő ugyanaz) ígérnek.

Gyerekbarát?

És ha azt állítja, hogy igen, mi minden tartozik bele? Széles a szórás. Valahol már a kedvezményes gyerekárakban kimerül a kategória. Máshol hangsúlyozzák, hogy rácsos kiságytól a babaetetőig minden a rendelkezésre áll, csak kérni kell.

Az igazán gyerekbarát szállás azonban család-, vagyis szülőbarát is. Igyekeznek játszóházat, játszóteret biztosítani, sőt néha gyerekprogramokat, és animátort is, aki foglalkozik a kölykökkel. Végül is mindenki pihenni megy, és nincs azzal semmi gond, ha szülőként keressük a napi 3 órányi szabadságot és csendet. Arról nem beszélve, hogy a tényleg családbarát helyeken sok a gyerek, vagyis jó a társaság mindenkinek.

Hány medence – hány lakó?

Akadnak alkalmak, amikor üdvözöljük, hogy habtestünket más sellők habtestéhez dörgölhetjük. De nem családi nyaraláskor, a lakó/medence arány ezért fontos paraméter. A hotelek ráadásul plusz bevételt várnak alkalmi vendégektől, akik csak az uszodákat, medencéket, fürdőket látogatják.

©

Minden szállásadó, aki közzéteszi, hogy hány különböző medence, vagy fürdőélmény vár minket, a gazdagságával dicsekszik. Vagyis azzal, hogy szép nagy a vízfelület – csak itt foglaljunk szállást. Aki rejtélyes ígérgetésbe bocsátkozik, de nincs tételes felsorolás, hogy mit kapunk a pénzünkért, ott legalább egy telefonhívásra szükségünk lesz.

Mit fed az akciós ár?

Folytatva az előbbi gondolatot, a felsorolás már csak azért is fontos, mert tudni szeretnénk, hogy az akciós árért megkapjuk-e azt, amit más alkalmakkor a teljes áron kínálnak. Csak így beszélhetünk árkedvezményről.

Ismét csak azt mondhatjuk, hogy azok a megbízható szállásadók, akik honlapjukon leírják, pontosan mit kapunk.

Üdülési csekket, SZÉP-kártyát és Erzsébet-utalványt elfogadnak?

Nehéz időket élünk, elvárhatjuk, hogy a munkaadók és szállásadók szövetségre lépjenek, és támogassák az üdülésünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről