szerző:
R.A.

Őszi utazások egyik kedvenc célállomása a pancsolda. Miként tudjuk eldönteni, hogy megéri-e az árát? Ellenőrző lista.

Néha megéri, néha nem. Az ajánlatok többnyire korrektek, de mivel a belföldi wellness üdülésre akár annyit is elkölthetünk, mint egy külföldi utazásra, ragadjunk kalkulátort, és számoljuk ki, mennyivel lesz könnyebb a pénztárcánk.

©

A négy matematikai alapműveletet mindenki elvégezheti, nem is ez a legnagyobb kihívás. Inkább arra kell koncentrálnunk, hogy megtudjuk, ténylegesen mit takarnak a díjtételek. Mi szerepel az árban és vannak-e rejtett csapdák az akcióban? Alacsonyabb az ár, de kevesebb a szolgáltatás? Csak hétköznapra szól? Elárasztják a medencéket azok is, akik nem szállóvendégek, és idegen mellkasszőrzet sértegeti intim szféránkat? Száraz a zsömle a svédasztalon?

Íme egy ellenőrző lista, hogy tudjuk, mire figyeljünk foglaláskor, és mivel kapcsolatban vetődhetnek fel kérdéseink, amelyeket a honlapok nem válaszolnak meg.

Hogyan adják meg az árat: 1 főre vagy 1 szobára?

Ha összehasonlítunk árakat, akkor fontos, hogy mindig elvégezzük a gyors matek alapműveleteket. Ki egy főre, ki egy szobára ajánl árakat.

Ráadásul néha egy és ugyanazon szállásadó is keveri a kettőt. Mondjuk, a listaárak szobaárra szólnak, de az akciós csomagoknál főt látunk. Ez egy termetes pofára esés eredője lehet. Például amikor 30 ezer forint áll a szoba mellett, az akciós áron pedig 13 000 forint, akkor gyorsan ellenőrizzük le, hogy a kedvezményes ár nem egy főre szól-e. Ha az utóbbi érvényesül, akkor a kétágyas szobáknál 26 000 forintot költünk. Vagyis potom 4000 forintot takarítottunk meg.

Hogyan fogalmazzák meg az ajánlatot: százalékban, forintban, időben?

Valaki azt mondja, hogy 20%-kal olcsóbb saját listaárához képest. Valaki azt állítja, hogy három éjszaka után kapunk egy negyediket ingyen. Valaki pedig csak annyit sejtet: „szobák már ennyi-meg-ennyi” forinttól. A legbiztosabb megoldás: konkrét ajánlatok kérése több helyről plusz egy számológép. Mindig forintban hasonlítsuk össze őket, ne százalékban, ne köbméterben.

Jutalmazzák a több éjszakát?

Azaz: növekszik az árengedmény, ahogy egyre több éjszakát foglalunk le? Például 15 000 forint egy kétágyas szoba az első éjszakára, 13 500 a másodikra, 12 500 a harmadikra.

Akciók: miből állnak?

Van, aki a hétköznapi szállásfoglalást jutalmazza a hétvégivel szemben. Van, aki az őszi hosszú hétvégékre szeretné megtölteni a szobákat. Az első és legfontosabb szabály az, hogy akciós ajánlatból több félét-fajtát is kaphatunk egyazon szállásadótól, de általában nem kombinálhatjuk őket. Vagy az egyik akcióval élünk, vagy a másikkal.

Másrészt nem feltétlen vonatkozik minden szobatípusra vagy látogatásra az árkedvezmény. Gyakran az egyfős foglalások kiesnek a kedvezmények köréből. De ki megy egyedül wellnessezni?

Idegenforgalmi adó szerepel az ajánlatban?

©

Ez az összeg mindig attól függ, hogy az ország mely részén járunk. A legtöbb szállásadó külön feltünteti, hogy hány száz forintot fizetünk vendégéjszakánként, és azt is, hogy az ajánlat tartalmazza-e, vagy az ajánlaton túl kell-e még befizetnünk. Megoldás: amikor ajánlatot kérünk, akkor mindig emlékeztessük a hotelt, hogy a végösszegben szerepeljen az idegenforgalmi adó is.

Pótágy felára

Sok a változó, például az, hogy a plusz egy fő, akinek a pótágyat kérjük, mennyi idős. Általában 6 éves korig ingyenes, 12 éves korig már az eredeti ár 60-70%-át is elkérik, mondjuk 10 000 forint / fő / éj.

Ahogy fent szót ejtettünk róla, két diszkont árat nem tudunk kombinálni. Jelen esetben ez azért fontos, mert a pótágy díja, a 10 000 forint már kedvezményesnek számít. Tehát hiába érkeznek a szülők egy akció keretében, a pótágy forintban meghatározott összege nem megy lejjebb.

Mi van akkor, ha 12 évesnél idősebb a pótágyon alvó vendég? Általában ugyanazt a díjat fizeti, mint a felnőtt vendégek, a fenti példa 10 000 forintja helyett 14 000 forintot. A fenti elv azonban most segít, ha akciós hétvégén érkezünk: két árkedvezmény ugyan nem kombinálható, de most még egyet sem használtunk el. Ezért itt a lehetőség, hogy az akció díjkedvezményét a pótágyra is érvényesítsük.

Felár a jobb kilátásért

Csak olyan szállásokat ajánlunk, ahol a szálloda négy fala közül érdemes kiszabadulni, ahol a környéken vagy zöldövezetet, vagy történelmi környezetet találunk. Ez lehet Sopron, lehet a Dunakanyar, lehet a Bükk…

Ott, ahol a környezet hozzáadott érték, előfordulhat, hogy a szoba tájolása magasabb árkategóriába sorolja az egyik vagy a másik szálláshelyet, mert esetleg a Dunára néz. Ezen semmi sérelmeznivalónk nem lehet, ámde amikor szobát válogatunk, legyünk tisztában mind a lehetőséggel (kérjük vagy ne kérjük), mind az árával. 2-3000 forintos / fő / éj felárról lehet csupán szó.

Felár a kisállatokért

©

Már akiket mi hozunk, és nem kapunk. Háziállat – egy másik kérés, amiért plusz díjat kérhetnek. Szintén jogos követelés, illetve akadnak korlátok, a lovat tessék otthon hagyni. Amúgy 4-5000 forint/éj a díja.

Wifi - Most tényleg fizetni kell érte?

Nos, ha e tételben is felárat kérnek, akkor bátran mondjunk nemet. Az internetet ma úgy igényeljük, mint a tiszta törülközőt, arról nem is beszélve, hogy a szállásadók használhatják saját szolgáltatásaik hirdetésére is. (Amikor elindítjuk böngészőnket, a szállásadó honlapja és tartalma köszönt bennünket, már ha foglalkoztak ezzel a lehetőséggel.) Szóval legyenek szívesek a házigazdák, és ne garasoskodjanak, az egy főre jutó internet használata olcsóbb, mint a törpeszappan.

Amit érdemes ellenőrizni, hogy a szálloda teljes területén elérhető-e a wifi? És ha igen, akkor a szobában is ingyenes-e? Előfordulhat, hogy a közösségi terekben díjmentes, amitől úgy néz ki a recepció környéke, mint egy hatalmas ügyfélszolgálati iroda, rengeteg számítógépes munkatárssal, de a szobákban már fizetős. Magunk részéről ez sem elfogadható, fizetünk a kényelemért, a kényelem epicentruma a jól felszerelt szoba, a jól felszereltséghez a wifi is hozzátartozik.

Gyerekkedvezmény? Tinikedvezmény?

Kisgyerekekről és kisiskolásokról már szót ejtettünk. Mi a helyzet a lázadó kamaszokkal? Az már ritka, hogy ők is árkedvezményt kapjanak. Érthető, nincs falánkabb "állatfaj" a földön. Éppen ezért az egyik legcsábítóbb ígéret az, amikor a szállásadók megjutalmazzák fiatalságukért a családi üdülés legnehezebben kezelhető szereplőjét, a még nem kereső, de költséges tizenéveseket is.

Mit fed a reggeli?

A kontinentális reggeli igencsak fukar ajánlat a wellness hotelek árkategóriájában. Már bőkezűbb házigazdákra lelünk ott, ahol büféreggelit/svédasztalt (a kettő ugyanaz) ígérnek.

Gyerekbarát?

És ha azt állítja, hogy igen, mi minden tartozik bele? Széles a szórás. Valahol már a kedvezményes gyerekárakban kimerül a kategória. Máshol hangsúlyozzák, hogy rácsos kiságytól a babaetetőig minden a rendelkezésre áll, csak kérni kell.

Az igazán gyerekbarát szállás azonban család-, vagyis szülőbarát is. Igyekeznek játszóházat, játszóteret biztosítani, sőt néha gyerekprogramokat, és animátort is, aki foglalkozik a kölykökkel. Végül is mindenki pihenni megy, és nincs azzal semmi gond, ha szülőként keressük a napi 3 órányi szabadságot és csendet. Arról nem beszélve, hogy a tényleg családbarát helyeken sok a gyerek, vagyis jó a társaság mindenkinek.

Hány medence – hány lakó?

Akadnak alkalmak, amikor üdvözöljük, hogy habtestünket más sellők habtestéhez dörgölhetjük. De nem családi nyaraláskor, a lakó/medence arány ezért fontos paraméter. A hotelek ráadásul plusz bevételt várnak alkalmi vendégektől, akik csak az uszodákat, medencéket, fürdőket látogatják.

©

Minden szállásadó, aki közzéteszi, hogy hány különböző medence, vagy fürdőélmény vár minket, a gazdagságával dicsekszik. Vagyis azzal, hogy szép nagy a vízfelület – csak itt foglaljunk szállást. Aki rejtélyes ígérgetésbe bocsátkozik, de nincs tételes felsorolás, hogy mit kapunk a pénzünkért, ott legalább egy telefonhívásra szükségünk lesz.

Mit fed az akciós ár?

Folytatva az előbbi gondolatot, a felsorolás már csak azért is fontos, mert tudni szeretnénk, hogy az akciós árért megkapjuk-e azt, amit más alkalmakkor a teljes áron kínálnak. Csak így beszélhetünk árkedvezményről.

Ismét csak azt mondhatjuk, hogy azok a megbízható szállásadók, akik honlapjukon leírják, pontosan mit kapunk.

Üdülési csekket, SZÉP-kártyát és Erzsébet-utalványt elfogadnak?

Nehéz időket élünk, elvárhatjuk, hogy a munkaadók és szállásadók szövetségre lépjenek, és támogassák az üdülésünket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Boris Johnson az Igazából szerelemmel sokkolja a brit választókat

Boris Johnson az Igazából szerelemmel sokkolja a brit választókat

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész

Nyilvánosságra hozta a levelét az Újszínházban történt állítólagos zaklatás bejelentője

Nyilvánosságra hozta a levelét az Újszínházban történt állítólagos zaklatás bejelentője

Új trend hódít: a nyugdíjasok inkább a külföldet választják

Új trend hódít: a nyugdíjasok inkább a külföldet választják

Otthon karácsonyozhat Bróker Marcsi, ám a nyomkövetőhöz hozzá kell szoknia

Otthon karácsonyozhat Bróker Marcsi, ám a nyomkövetőhöz hozzá kell szoknia