szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiába a szigorú dohányzási tilalom, továbbra is emelkedik a beltéri helyiségekben füstölők száma a kelet-kínai Sanghajban - a helyi vezetés még szigorúbb szabályokkal és büntetésekkel harcolna a helyzet ellen.

A városban három évvel ezelőtt lépett életbe az a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozás, amely kötelezővé tette füstmentes övezetek kijelölését a beltéri közösségi terekben, így többek között a bárokban, iskolákban, kórházakban és éttermekben.

Hiába tették ki azonban a dohányozni tilos táblákat a fenti helyeken, a tilalmat általában nem tartják be a városban. Az internetkávézókban, a szórakozóhelyeken és a vendéglátóhelyeken a legrosszabb a helyzet - derül ki a városvezetés egészségügyi hivatalának statisztikáiból.

A helyzet annyira rossz, hogy a 23 milliós metropolisz szórakozóhelyeinek csaknem felében, az éttermeknek pedig több mint egynegyedében a nemdohányzó részeken is büntetlenül füstölnek a vendégek, ez az arány az előző évekhez képest ráadásul 2012-ben enyhe növekedést mutatott.

A jelenség egyik oka, hogy sok étterem attól való félelmében, hogy elveszti vendégét, nem ügyel a szabályok betartatására. Az is gond, hogy akit rajtakapnak, az első figyelmeztetés után mindössze 50-200 jüan (2-7 ezer forint) büntetést kell fizetnie. A hatóságok sem fordítanak elég figyelmet a helyzet kezelésére: tavaly egész évben mindössze száz dohányost, és alig kétszáz vállalkozást büntettek meg az egész városban, az új rendelkezések életbe lépése óta eltelt három évben 111 és 270 ezek száma.

A városvezetés azt ígéri, a jövőben fokozza a dohányzás elleni - megelőző és az egészségi kockázatokra felhívó - kampányokat. Emellett tervezik, hogy a parkokban is betiltanák a dohányzást. A bírálók szerint azonban mindez nem lesz elég ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet.

Kínában jelenleg több mint 300 millióan dohányoznak, a passzív dohányzásnak kitettek száma 740 milliót tesz ki, évente csaknem egymillió halálozás hozható összefüggésbe a füstöléssel. A dohányipar ugyanakkor mintegy 20 millió munkahelyet működtet, és a költségvetési bevételek mintegy 6 százalékát adja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!