szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen, 10 százalékot is meghaladó mértékben nőtt júniusban a magyar turisták és az ott töltött vendégéjszakák száma Horvátországban, de az első félév mutatói összességében is 5 százalékét meghaladó bővülést jeleznek – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség szerdán.

Marin Skenderovic, a budapesti képviselet vezetője azt mondta: a magyar vendégek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest idén júniusban 12 százalékkal nőtt 42,8 ezerre, miközben a vendégéjszakák száma 10,7 százalékkal 199,6 ezerre bővült.

Az első félév adatainak összesítése alapján az látszik, hogy 5,6 százalékkal, 64,3 ezerre nőtt a magyar turisták létszáma, illetve 7,3 százalékkal több, 271,2 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak Horvátországban.

Az idegenforgalmi szakember szerint ezek az adatok bizakodásra adnak okot, mert júniusban elég rossz volt az idő, az árvizek is sokaknak gondot okoztak, sőt több jelentős küldő országból is nagyobb visszaesést mutatnak a statisztikák. Ausztriából például 11,7, Oroszországból 19,2, Spanyolországból 14,3 százalékkal kevesebb vendég utazott az adriai államba, miközben 37,3 százalékkal több svéd, 30,3 százalékkal több lengyel és 25 százalékkal nagyobb számú brit turista kereste fel az országot.

Az emelkedő magyar adatok júniusban az átlagos forgalombővülést is meghaladják Horvátországban. A múlt hónapban  3,2 százalékkal emelkedett ugyanis1,532 millióra a külföldi vendégek létszáma, ezzel együtt a 7,761 millió vendégéjszaka-szám gyakorlatilag stagnált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végső búcsút vettek Törőcsik Maritól

Végső búcsút vettek Törőcsik Maritól

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

A Pentagon felajánlotta a segítségét az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához

A Pentagon felajánlotta a segítségét az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához