szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb rekordot döntöttek meg a Christie’s aukciósháznál: 678,3 millió dollár, vagyis átszámítva 152 milliárd forint értékben árvereztek el ékszereket 2013-ban.

A tavalyi összeg 18 százalékkal magasabb a 2012-esnél, és megdöntötte a korábbi, 2011-es rekordot, amikor 600 millió dollár összértékű ékszereladásokat bonyolított le az aukciósház, köztük a néhai hollywoodi filmcsillag, Elizabeth Taylor páratlan ékszereinek árverését, amelynek bevétele világrekordot jelentett az egy tulajdonostól származó ékszerekből szervezett aukcióknál.

Tavaly áprilisban 39,3 millió dollárért (8,8 milliárd forint) cserélt gazdát a Christie's New York-i árverésén a Kis herceg néven ismert drágakő, a világ három legnagyobb csiszolt rózsaszín gyémántjának egyike. A 34,65 karátos gyémánt ezzel a Christie’s történetének legdrágábban eladott ékszere lett.

Alig egy hónappal később a színtelen gyémántok esetében árverési rekordot jelentő 26,7 millió dollárért cserélt gazdát egy 101,73 karátos, körte alakúra csiszolt gyémánt az aukciósház genfi árverésén. A győztes ajánlatot az a Harry Winston ékszerész tette a drágakőért, aki nem sokkal korábban egymilliárd dollárért adta el ékszer- és órakereskedését a Swatch-csoportnak.

Novemberben az előzetesen vártnál jóval magasabb áron, 35,54 millió dollárt kelt el a világ legnagyobb narancssárga gyémántja, a The Orange néven emlegetett, körte alakúra csiszolt kő szintén a Christie's egyik genfi aukcióján.

"A színes és színtelen gyémántok, az igazgyöngyök, a pazar magángyűjtemények eladása és három sikeres, kizárólag interneten meghirdetett ékszeraukció is hozzájárult ehhez a fantasztikus eredményhez" – mondta Francois Curiel, a Christie’s vezető munkatársa.

Új európai, egyesült államokbeli és ázsiai vásárlókkal gyarapodott a paletta és egye intenzívebbé válik a verseny a ritka ékszerek és a legmagasabb minőségű drágakövek iránt – tette hozzá.

A szakember felidézte, hogy 1994-ben 190 millió dollár összértékű ékszereladásokat könyvelhetett el a Christie’s, és Genf, London, valamint New York voltak a legfontosabb központok, ahol karátonként 80 ezer dollárt fizettek a legjobb minőségű drágakövekért. 2013 novemberében a The Orange gyémánt karátonként 2,4 millió dolláros áron cserélt gazdát és azon az egyetlen genfi aukción 125,3 millió dolláros bevételt könyveltek el. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok