szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit nőgyógyász szerint 1-3 nap mensturációs szabadságot kellene adni azoknak a nőknek, akiknek fájdalommal jár a menzesz.

Nem ördögtől való az ötlet, Ázsiában már majd' egy évszázada létezik a menstruációs szabadság intézménye, ami most egy brit nőgyógyász ajánlásában szerepel. Gedis Grudzinskas szerint az európai nőknek is engedélyezni kellene, hogy a menstruáció napjai alatt, fájdalmaiktól függően 1-3 nap szabadnapot kivegyenek, és ezek a napok a rendes szabadságon felül járjon nekik. A híres professzor a Cambridge Egyetem  "Festival of Ideas" eseményén rukkolt elő az ötlettel, szerinte ez nem csupán könnyebbséget jelentene a havonta komoly fizikai fájdalommal küszködőknek, hanem motiválná is a őket, a kedvezdmény miatt többet akarnának és tudnának teljesíteni a fájdalommentes napokon.

©

A Daily Mail cikke szerint Japánban 1947-ben törvénybe is foglalták, de az 1920-as évektől már szokás volt, hogy a nők a menstruációjuk alatt otthon maradjanak, de Indonéziában és Tajvanon is van erre szabály, utóbbi országban például egész évre értendő a három napos kedvezdmény, amit a 30 napos fizetett betegszabadságon felül számítanak. Indonéziában havi két napot szabadna törvény szerint kivennie a menstruációs görcsöktől szenvedő nőknek, de ezt a lehetőséget sok munkaadó ignorálja. Ahol nem, ott viszont a munkaadók fejére nőtt a havi baj: az egyik vállalatnál nők ugyanis egyszerre vették ki a menstruációs szabadságot, amit annak a pszichológiai-fiziológiai jelenségnek is be lehet tudni, hogy az egy környezetben élő, dolgozó nőknek egy idő után "egymásra hangolódik" a ciklusa. Az indonéz vállalat pozitív forszírozással oldotta meg a dolgot: annak a nőnek, aki menstruációja ellenére mégis dolgozik, bónuszt ajánlanak. A motiváció hatására a görcsök már nem is annyira bántotta a nőket és hirtelen mindenki munkába állt. 

Kanadában is napirenden van az ötlet, a legnagyobb gond vele, hogy ütközik az egyenjogúsági törekvésekkel. Az is félő, hogy ha bevezetnék, az óhatatlanul arra sarkallná a munkaadókat, hogy inkább férfi munkaerőt alkalmazzanak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapos zárlat lesz Nagy-Britanniában

Egy hónapos zárlat lesz Nagy-Britanniában

Gergely Márton: A Joe, a rossz és a csúf

Gergely Márton: A Joe, a rossz és a csúf

Meglőttek egy ortodox papot Lyonban

Meglőttek egy ortodox papot Lyonban