Hercsel Adél
Hercsel Adél
Tetszett a cikk?

A Sziget Fesztivál utáni napokban menetrendszerűen megtelnek az orvosi rendelők port köhögő, lázas, kimerült emberekkel. A rutinos fesztiválozók már csak Sziget-betegségként emlegetik az ekkor keletkező tipikus tüneteket. A szakértők szerint a Szigeten szálló extrém pormennyiség, a fokozott alkoholfogyasztás és a pihenés hiánya legyengítheti az immunrendszerünket, ugyanakkor az is csoda, hogy az összezsúfolódó soktízezres tömegben eddig nem tört ki komolyabb járvány.

Megint véget ért egy Sziget Fesztivál, újból megszakad a szív, egy éven át tart majd a depresszió, ráadásul ilyenkor a lélek mellett a test is tönkremegy: a rutinos fesztiválozók csak Sziget-betegségként emlegetik az ilyenkor tipikus tüneteket. Levertség, orrfolyás, az orrból és a tüdőből feltörő fekete váladék, köhögés, tüsszögés, elzáródott légutak, gyanús fájdalom a hörgőkben, láz vagy hőemelkedés, esetleg hányás és hasmenés.

Természetesen egyetlen orvosi szótár, folyóirat vagy egyéb medicinával foglalkozó szakirodalom sem jegyzi hivatalosan a Sziget-betegség, vagy éppen Sziget-betegségek néven emlegetett kórt. (Bár lehet, hogy ideje lenne). A hvg.hu által megkérdezett háziorvosok szerint nagyrészt arról van szó, hogy a fesztivál alatt legyengülhet az immunrendszerünk, ami fogékonnyá tehet bennünket bizonyos, főként légúti fertőzésekre.

A fesztiválozók lényegében mindent megtesznek azért, hogy legyengítsék az immunrendszerüket: a hajnalig tartó bulizástól a bioritmus felborul, az egy héten át tartó kevés, nyugtalan és rendszertelen alvás miatt a szervezet nem tud kellőképpen regenerálódni. A szokásosnál több méreganyag, (alkohol, nikotin) bejuttatása a szervezetbe szintén nem tesz jót. A tűző nap és a kánikula veszélyeiről nem is beszélve.

A fesztiválozók lényegében mindent megtesznek azért, hogy legyengítsék az immunrendszerüket
©

Idén az is egészségügyi kellemetlenségekhez vezethetett, hogy hatalmas volt a porkoncentráció a Szigeten. A szervezők a locsolást a hőségriadó ellenére sem vitték túlzásba, hogy vízzel enyhítsék az elviselhetetlen porfelleget. Ráadásul csütörtökre elfogyott az egész fesztiválra tervezett pormegkötő anyag, amit a hét folyamán belföldről és külföldről sem lehetett beszerezni.

A háziorvos szerint az asztmások és az allergiások szigetelése nem lehetett leányálom: az ő tüneteik fokozódhattak a portól, első sorban a koraesti, alkonyati órákban, amikor a porkoncentráció elérte a zenitjét. A por rajtuk kívül másnak sem hozott áldást: a belégzése képes mikrosérüléseket okozni a torokban, ami a különböző betegségek melegágya lehet.

©

Prinz Gyula, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház I. számú Infektológiai Osztályának vezetője elmondta, osztálya profiljából adódóan első sorban hányással és hasmenéssel küzdő betegekkel találkoztak a Sziget ideje alatt. Az infektológus szerint bőven volt betegük a fesztivál során: többségében hollandok, de szép számmal angolok is.

Volt, akinek nem vírusos, hanem bakteriális betegsége volt, Salmonella és Campylobacter is előfordult. "A Campylobactert első sorban gyros-szal szokták megenni. A csirke gyrosz például kiválóan alkalmas arra, hogy a Campylobacter nevű baktériumot terjessze. Amikor kiosztanak belőle néhány adagot, valaki megbetegszik, más viszont tünetmentes lesz, mert nagy valószínűség szerint valamilyen tömény alkohollal fertőtlenített: a gyomrában megölte a campylobactert.”

Prinz Gyula azt is hozzátette, egyáltalán nem meglepő, ha a Szigeten megbetegszünk, főleg akkor, amikor idén már nyolcvanezer ember is összezsúfolódhatott csápolni a Nagyszínpad előtt. „A leggyakoribb enterális betegséget okozó vírusfertőzések hatótávolsága meglehetősen kicsi. Ha valaki rota, de első sorban calici vírussal hány egyet egy kórteremben, akkor a többiek biztosan elkapják tőle.”

Tömegben
©

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a különböző országokból Magyarországra érkező szigetelők a hazájukban épp zajló vírusfertőzéseket is magukkal hurcolhatják, amit itt kicserélhetnek egymással. „Hatalmas szerencse, hogy még nem volt agyhártyagyulladás halmozódás a Szigeten vagy más hazai fesztiválon. Ilyen tömegben, ilyen közelségben, ilyen hőmérséklet mellett lényegében semmi sem kell ahhoz, hogy egy jelentősebb járványhullám elinduljon.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fia barátnőjétől bérelt lakást a fideszes képviselő

Fia barátnőjétől bérelt lakást a fideszes képviselő

Másodszor is kikapott Babos Dohában

Másodszor is kikapott Babos Dohában

Nem lett egy szerény autó a vadonatúj Vokswagen Touareg R

Nem lett egy szerény autó a vadonatúj Vokswagen Touareg R