Tetszett a cikk?

Románia alkotmánybírósága szerdán eldöntötte: alkotmányos a dohányzást betiltó törvénytervezet, vagyis már március közepétől tilos lehet a füstölés a romániai kocsmákban és vendéglőkben, és minden más zárt, közösségi térben. - Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik megszegik a törvényt.

A képviselőház által decemberben elfogadott törvény tiltja a dohányzást a zárt, nyilvános helyeken, többek között a kocsmákban és a vendéglőkben. – Írja a Transindex.ro. A zárt nyilvános helyiség  a törvény szerint azt jelenti, hogy legalább két fallal, valamint állandó vagy ideiglenes tetőszerkezettel rendelkezik, és bárki által látogatható, vagy közösségi használatban van.

©

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 45 nap után lép életbe. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb március közepétől várható a teljeskörű tiltás.

A törvény életbe lépését követően azonban lesz néhány kivétel: a romániai börtönökben és a nemzetközi repülőterek tranzitzónájában külön dohányzásra kijelölt helyiségeket hoznak létre. Ugyanakkor a zárt terek mellett a játszóterekről és minden más gyerekeknek szánt térből és intézményből is száműzik a dohányfüstöt, sőt itt az elektromos cigaretta használata is tilos lesz. A dohányzás a magán és az állami egészségügyi intézményekben is komoly szankciókkal jár majd.

A törvény megszegése pénzbírságot vonna maga után: magánszemélyeket 100-500 lejre lehetne büntetni, az intézményeket pedig 5000-15000 lejre, illetve esetenként fel is függeszteni a tevékenységüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!