Mi történik, ha egy gyerek saját kezűleg készíti el az ételt, amit megkóstol? Ha szeletel, kever, gyúr, miközben felfedez, kérdez és játszik? Az Etesd Alapítvány Gasztrotanoda programja erre a kérdésre élményeken keresztül ad választ.
Ez a program játékos kaland a konyhában, ahol 4–7 és 7–14 éves gyerekek tapasztalatokon keresztül fedezik fel a tudatos életmód alapjait – játékosan, valódi élményekkel. A közösen eltöltött idő alatt a gyerekek helyi, szezonális alapanyagokkal dolgoznak, megismerik az ízeket, tisztelettel fordulnak az étel felé, és megtanulják: minden döntésük hatással van környezetükre.

A fenntarthatóság –a zero waste szemlélet, a maradékmentés és mégis egészséges étkezés – a program szerves része. Miközben játszanak és főznek, a gyerekek megtapasztalják, hogyan lehet csökkenteni a hulladékot és mit jelent felelősen gondolkodni a bolygóról, az egészségről és a közösségekről.
A foglalkozások során fejlődnek szociális készségek is: javul a gyerekek kommunikációja, együttműködési képessége, figyelmük egymás iránt. A receptek követése játékos módon támogatja az olvasási, írási és számolási készségek fejlődését, miközben a konyhai tevékenységek a pszichomotoros képességeket is erősítik – hozzájárulva testi-lelki egyensúlyuk kialakulásához.
A program tervezése és megvalósítása pszichológusok, oktatási és fejlesztő szakemberek támogatásával zajlik. Így biztosított, hogy a tanulás minden gyermek számára élvezetes, befogadható és hosszú távon hatékony legyen.

Kiemelt figyelmet kapnak a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekek. Számukra a Gasztrotanoda nemcsak sikerélményt, hanem kapcsolódást, önállóságot, fejlődést jelent – és olyan eszközöket, amelyekkel bátrabban alakíthatják saját jövőjüket.
Az Etesd Alapítvány olyan jövőbe fektet be, amelyben a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség és a tudatosság alapélményként épül be a gyerekkorba. A program kiváló lehetőséget kínál társadalmilag elkötelezett vállalatoknak is: együttműködésen keresztül valódi hatást gyakorolhatnak a következő generáció életére.
A szemléletváltás gyerekkorban születik – mert a változás az étellel is kezdődhet!
Ezt a cikket nem a hvg.hu szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről itt olvashat: (link)