HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Gyomorban repkedő pillangók, távolba révedő, álmodozó tekintet. Mégis hogyan lehet így dolgozni? A szerelem módosult tudatállapota erősen befolyásolja, mit és milyen minőségben tudunk elvégezni.

Testünk aktivált, éber állapotát a felszabaduló szerelemhormonnak, a feniletilaminnak, és egyéb hormonoknak, például a dopaminnak és a szerotoninnak köszönhetjük. Ez a vegyület kábítószerként árad végig az ereinkben, nyomában nem marad más, csak lendület, tettrekészség, energia. A szerelmes embernek lecsökken az alvásigénye, az éhségérzete, megnő a fáradtság- és fájdalomküszöbe.

Érzelmei viszik előre, fizikai szükségletei háttérbe szorulnak.Teherbírása megnő, ereje teljében érzi magát. Kétkezi munka, testi aktivitás, például sport szempontjából áldásos állapot a szerelem, egyértelműen növeli a teljesítményt. Ha belegondolunk, vágyunk is rá ilyenkor, hogy ne kelljen egy helyben, mozdulatlanul ülni, hiszen feszít belülről az érzelmi zenebona, amit segít levezetni, ha fárasztó tevékenységet végezhetünk.

Nem úgy a szellemi munkában. Gondolatok cikáznak jobbról-balra, balról-jobbra, emlékképek, jövőbeli álmok, tervek, kérdések, bizonytalanságok kötik le a figyelmünket, melyeknek egyetlen közös momentuma, hogy rólunk és a szerelmünkről szólnak. Szemellenzőt húz ránk ez az állapot. Eleve kudarcra van ítélve a kitartó koncentráció, a feszült figyelem és összpontosítás holmi számadatokra, üzleti tervekre, formális egyeztetésekre másokkal, ne adj’ isten! a tanulásra. Nagy önerőre, gondosan lefektetett szabályokra és rituálékra van szükség ahhoz, hogy felvegyük a harcot a testünkben zajló kémiai folyamatokkal.

Érzelmi zenebona
©

A mindennapok tapasztalatait megerősítő eredményekre jutottak a Leideni és a Marylandi Egyetem munkatársai is. Henk van Steenbergen holland pszichológus 2013-as kutatásában friss, hat hónapnál nem régebbi párkapcsolatban lévő résztvevőkkel dolgozott, akiknek koncentrációt igénylő feladatok során lényeges információkat kellett a lényegtelenektől elkülöníteniük. Az eredmények magukért beszéltek: a kapcsolat kezdetére jellemző felfokozott érzelmi állapot a gondolkodás és a teljesítmény csökkent működésével járt együtt. A szerelmükkel kapcsolatos gondolatok annyira elárasztották őket, hogy figyelmük és önkontrolljuk erősen csorbát szenvedett.

 

Érdekli, milyen képességeket növel azonban a szerelem? Olvassa tovább Pálinkás-Panyi Anna pszichológus cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Ezért az egyetlen játékkártyáért 28 millió forintnál is többet kér az eBay

Ezért az egyetlen játékkártyáért 28 millió forintnál is többet kér az eBay

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát