Tetszett a cikk?

Az orosz elnök igyekszik nyitottnak, elérhetőnek mutatkozni, nemcsak saját honlapja van, de még e-mail címe is. Ezt azonban nem feltétlenül biztonságos használni is, mert a következmények beláthatatlanok.

Túl magasan van?
© AP
Nasztya Ivlijeva 13 éves diáklány úgy gondolta, hogy Dmitrij Medvegyev honlapján bizonyára azért van kint az orosz elnök e-mail címe, mert szeret levelet kapni az ország polgáraitól. A kis Nasztyának egy dologra volt szüksége, de arra nagyon, egyedül unatkozott a tengerimalaca, ezért megkérte Medvegyevet, hogy ugyan küldjön már egy havert szegényt kis magányos háziállatnak. A malacos levél a többi, erre a címre érkező e-maillel együtt az Állampolgári Levelezés Elnöki Igazgatóságára került, ahol viszont az ott dolgozó ügyintézők szíve egyáltalán nem dobbant meg a kislány kérésétől. Sőt, kifejezetten tolakodásnak vették, hogy az orosz elnököt ilyen csip-csup dolgokkal zargassák, mint egy társra vágyó malac. Ezért aztán órákon belül egy nagy autóval helyi kormányhivatalnokok érkeztek  Nasztya vidéki iskolájához Kalitvenszkijbe. Behívatták a valószínűleg halálra rémült gyereket az igazgató irodájába és figyelmeztették, hogy soha többet ne próbáljon meg kapcsolatot létesíteni az elnökkel. Behívták a szülőket is, akiket alaposan rendreutasítottak, amiért nem képesek gyereküket a helyes viselkedésre megtanítani és amiért engedték, hogy “zavarja az elnököt”. Ezek után Nasztyát utasították, hogy írjon egy hivatalos levelet, amiben visszavonja a malac iránti igényét – állítja az egyik helyi lap. Az újságírókat annyira megmozgatta az eset, hogy össze is dobták egy új malac árát, az egyik helyi állatkereskedés pedig egy ketrecet ajándékozott a kislánynak.

Az ügynek egyébként ezzel még nincs vége, mert Nasztya szüleit nem akármilyen fából faragták, még aznap este újabb elektronikus levelet írtak Medvegyev címére, amiben elpanaszolták a meglehetősen túlzottnak tűnő helyi kormányzati reakciót. Ezúttal viszont egészen más válasz érkezett. Már másnap ismét megjelentek Ilivjevék háza előtt a helyi kormányzat bűnbánó képviselői, és a Ria Novosti nevű lap által idézett szemtanúk szerint két tengerimalacot is vittek magukkal egy ketrecben, hogy jóvátegyék előző napi akciójukat. Ezzel, ha jól számoljuk, a malacpopuláció már négyre nőtt Nasztya szobájában, úgyhogy unatkozni többé biztos nem fognak.

A helyi ifjúsági tanács képviselője szerint mindez teljesen jellemző és jelzi, milyen érzéketlenek a hivatalok “a lány, a fiatalok és a szociális szervezetek” igényei iránt. “Ez mutatja, mennyire nem eredményesek a hatóságok az emberi kapcsolatok területén” - nyilatkozta Szergej Csujev a Rostov Region című lapnak.

Nasztya szokatlan kérését egyébként valószínűleg egy szibériai lány hasonló esete inspirálhatta, aki egy tévés kérdezz-felelek műsorban ruhát kért Vlagyimir Putyintól, és meg is kapta.

KM

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Olaszországban

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Olaszországban

Karanténba zárják az Olaszországból hazaérkező magyar diákokat

Karanténba zárják az Olaszországból hazaérkező magyar diákokat