Hatalmas sikereket aratnak az egyre durvább katasztrófafilmek, amelyek témája gyakran a klímaváltozás. Kérdés, mennyire fikció vagy a távoli jövő a pusztító özönvíz, a szárazság, a jégkorszak és a többi kedvelt, rémisztő filmes téma.

“Nem hozhatunk multimilliárd dolláros döntéseket feltételezések alapján” - mondta nemrégiben New York város hosszú távú tervezésért és fenntarthatóságért felelős vezetője, Rohit Aggarwala. Több kutatócsoport is tengerparti gátak építését sürgeti ugyanis a sokmilliós nagyvárost védendő az egyre kiszámíthatatlanabb viharok és a sarki jégsapkák olvadásának hatásaitól.  

Körülbelül ugyanez a mondat hagyta el az USA alelnökének száját is egy klimakutatási értekezleten a Holnapután című filmben, aztán hamarosan jött egy vihar, elöntötte a víz a partmenti városokat, majd jéggé fagyott, emberek millióit pusztítva el az északi féltekén. Rendkívül látványosan és szórakoztatóan egyébként, Roland Emerich igazán ért a riogatáshoz, egyik kedvenc témája a természet és annak ereje.

Ez vár ránk?

Nem kell azonban sok százmillió dolláros költségvetés, egy pusztán adakozásból létrehozott független film is tud sokkoló lenni, bőven elég környezetvédelmi horrort szolgáltat a valóság.

A hülyeség kora című film című film egy 2055-ben élő idős történész kutatásait mutatja be, aki a mi korunkból származó archív filmfelvételek segítségével próbálja feldolgozni, hogyan hagyhattuk, hogy kietlen, lakhatatlan pusztasággá váljon a Föld.
 
A film bemutatóját az ENSZ-klímatárgyalások időpontjára időzítették, a magyar premier ma, 22-én este 19 órakor lesz a MOM Park Palace mozijában. Számos hazai híresség és közéleti személyiség is kifejezi részvételével, hogy mennyire fontosnak tartja klímaváltozás ügyét, ott lesz Caramel, a Quimby, a PASO, Fenyő Iván, Fülöp Sándor ombudsman, Kozma Orsi, Mika János klímakutató, Novák Péter, Bódi Sylvi és még sokan mások. A film honlapján lehetőség van a csatlakozásra a petícióhoz és a mozgalomhoz, illetve tájékozódni a háttérről. Csütörtöktől pedig a Kossuth moziban mindenki megnézheti, mennyivel ijesztőbb a valóság a CGI-nél.

MTI Tech

Szakértők szerint rohamosan közeledik a "klímakatasztrófa"

Hirtelen és elkerülhetetlen éghajlati változások egyre növekvő kockázatával kell szembenéznie a világnak a vártnál gyorsabb globális felmelegedés miatt - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmánya.

hvg.hu Tech

Tönkreteszi a sört a klímaváltozás

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

MTI Tech

A klímaváltozás nyertese is lehet a mezőgazdaság

Annak ellenére, hogy a klímaváltozás miatt jelentősen csökkenhet egyes növények terméshozama, a megújuló energiaforrások iránti növekvő igény révén akár a klímaváltozás nyertese is lehet a mezőgazdaság - mondta Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára egy konferencián csütörtökön Budapesten.

hvg.hu Plázs

Klímareuma: hogyan alakul ki?

A lakosság negyedét érintő mozgásszervi kórok – a táppénzes napok száma alapján – a harmadik helyen állnak a betegségek rangsorában. Szinte valamennyi korosztályt érintő gondról van szó, s most egy új tünetcsoport is felbukkant a szakorvosok praxisában: a klímaberendezések okozta panaszok.

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a Kútvölgyiben

Orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a Kútvölgyiben