szerző:
hvg.hu

A legtöbben amerikai találmánynak tartják, de a Big Brother nevű valóságshow valójában holland találmány, amely már tíz éve bolondítja a tévénézőket világszerte, és hazánkban is komoly sikertörténetnek számított. A nagy jubileum alkalmából John de Mol, a műsor ötletgazdája nyilatkozott, aki büszkén vállalja saját gyermekét, még akkor is, ha az elmúlt években számtalan súlyos botrány történt már a kamerák előtt.

Tíz éve, egészen pontosan 1999. szeptember 26-án mutatkozott be Hollandiában a Big Brother, vagyis a Nagy Testvér című valóságshow, amely a Caméra cachée (Rejtett kamera) című francia műsor kreatív továbbgondolása volt. Orwell 1984 című művéből már ismerhettük a tévén keresztül leskelődő diktátor utópiáját, ezt azonban John de Mol okosan megfordította, és a tévénézőknek adta meg a kukkolás lehetőségét. Természetesen magamutogató szereplők segítségével, akik szinte bármire képesek voltak a 15 perc hírnévért - na és a több milliós főnyereményért.

Az évek során persze akadt számtalan (jó és rossz értelemben vett) emlékezetes pillanat a show életében: balhék, veszekedések, késsel való fenyegetés (ekkor közbe is kellett lépniük a műsor készítőinek), dráma és a kötelező szex élő egyenesben. Ezeknek nyomai még megtalálhatóak a világhálón (a legtöbb természetesen csak a tévétársaságok oldalán, amit nem lehet átvenni), mint például a szintén nagy port kavart jelenet az egyik birt versenyzőről, aki bármikor képes volt tejet fakasztani kebléből, holott nem is várt gyermeket. Az évek során lezajlott legsúlyosabb botrányokról külön Wikipedia-bejegyzés is készült; ezekről bővebben ide kattintva olvashat.  


John de Mol ötletét az Endemol nevű cég vitte sikerre, és a mai napig is 36 országban fut sikerrel a sorozat. Időközben az ötletgazda már otthagyta a céget, vagyona feltehetően meghaladja a kétmilliárd dollárt, a Forbes magazin leggazdagabb emberekről  készített 500-as listáján a 334-ik helyen áll. Még mindig büszke gyermekére, és bár ő maga nem szereti a reflektorfényt, az AFP-nek szíves-örömest nyilatkozott a népszerű Big Brother 10. születésnapja alkalmából.

"Ha valamire büszke vagyok életemben, akkor az az, hogy feltaláltam a valóságshow műfaját" - jelentette ki John de Mol, aki egyetlen pillanatát sem szégyelli az elmúlt éveknek, holott rengeteg támadás éri őt a műsor miatt. "Már az első adásnál tudtam, hogy a Big Borther igazi korszakalkotó műsor lesz, vízválasztóként beszélnek majd róla a televíziózás történetében. Még a kollégáimnak is erről magyaráztam az első adás előtt" - emlékszik vissza John de Mol. "Úgy néztek rám, mintha elment volna az eszem, de én tudtam, hogy ez a műsor sikeres lesz" - teszi hozzá. Ebben aztán igaza lett, olyannyira, hogy nemcsak Hollandiában aratott sikert az ötlet, de az Egyesült Államokban, Angliában, Indiában, Ausztráliában és Magyarországon is nyereséget termelt a tévécsatornák számára.

A magyar változatot a TV2 készítette hazánkban, az első széria 2002. szeptember 1-jén kezdődött, majd 2002. december 21-én ért véget. Ebben az időszakban a Big Brother alapötletére gyártott valóságshow  (Való Világ) futott az RTL Klubon is, de a Nagy Testvér vitte a hazai nézettséget.


"Mindenkinek van egy kíváncsiskodó oldala, amely csak arra vágyik, hogy mások életébe belekukkanthasson. Ez így van akkor is, ha az utcán sétálunk, és egy ablak mellett haladunk el, ahol éppen világos van. Akaratlanul is benézünk rajta, mert ilyen az emberi természet" - magyarázza az ötletgazda, aki szerint nem túlzás az sem, ha néhány műsorban drámai helyzetek, veszélyes szituációk alakultak ki: "Persze ezzel feszegetünk bizonyos határokat, de mindez az igazi életben is előfordul, és a valóságshow az életet tükrözi. A Big Brother olyan tévéműfajt teremtett, amely sohasem fog megszűnni" - teszi hozzá. 
Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot