szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglehetősen sok előítélet kapcsolódik az úgynevezett műanyag lányokhoz a köztudatban, butának, felszínesnek, közönségesnek gondolják őket a legtöbben. Egy hazai gyártású dokumentumfilm egy szépségverseny kapcsán megpróbált utánajárni, mi a valóság.

A Miss Plastic szépségverseny, amelyen kizárólag sebészi úton feljavított hölgyek indulhattak el, túlzás nélkül bejárta a világot. A legnagyobb nemzetközi hírügynökségek is foglalkoztak a témával, vezető bloggerek elemezték az eseményt és lehetséges hatásait, úgyhogy maga az ötlet méltán mondható eredetinek és ügyesnek.


Venyige István, a verseny szervezőjének állítása szerint a plasztikázott női testtel kapcsolatos előítéletek eloszlatása volt a cél, de a magyar HBO saját gyártású dokumentumfilmje, A Miss Plastic, A szikék szépe alapján a háttér jóval zavarosabbnak tűnik. A dokumentumfilm maga elivileg nem foglal állást, Spáh Dávidnak és

A döntős szilikon csapat
csapatának általában sikerült megtartania a távolságot, bár érezhetően maguk is erőteljes érzelmekkel vágtak bele a munkába és a kérdezők hangján is gyakran érezhető a megdöbbenés. Végül is nem kell ahhoz semmilyen vallási dogmához ragaszkodni, hogy a testmódosítás extrém változatait idegennek vagy akár ijesztőnek találjuk. Önkéntesen felvágatni magunkat és hónapokig vagy akár örökké tartó mellékhatásokat vállalni puszta hiúságból, a felmérések szerint még távol áll az átlagtól, hiába állította Venyige, hogy szerinte mára tíz nőből hatnak műanyag a melle. Szintén hiába panaszkodott az egyik plasztikai sebész szakmája kedvezőtlen megítélése miatt, hiszen szerinte a fogorvosok is átalakítják az embert, a különbséget mégsem kell magyarázni. A filmben szereplő orvosok nagy része egyébként meglehetősen távol állt az etikus viselkedéstől, inkább látszottak kereskedőknek, mint gyógyítóknak. A mellplasztika azonban még a versenyzők számára sem volt kötelező, bármilyen beavatkozást elfogadtak, de a legtöbben több műtétről is beszámoltak, akadt aki még a lábujján is javíttatott.

A szervezők láthatóan maguk sem tudták pontosan, mit is akarnak, hiszen bár elsődleges célként említették az előítéletek megszüntetését, a film beszélgetéseiből egyértelműen az derül ki, hogy maguk sem mentesek a negatív gondolatoktól. “Ezeket a lányokat páriaként kezelték.” - mondja például Gerényi Katalin, produkciós igazgató, de egy másik jelentben már azt ecseteli, mennyit hazudnak, mennyire megbízhatatlanok. Gerényi, aki kétség kívül az egész film legérdekesebb személyisége és a némileg háttérben maradó ötletgazda Venyige hosszú jeleneteket töltenek azzal, hogy a versenyre jelentkezett lányokat ócsárolják fotóikat mutogatva. Mert persze mindig vannak, akik túlzásokba esnek, tudják, hogy van ez.

A Miss Plastic verseny másik fő célja a harmónikus műanyag nő felfedezése és bemutatása, amivel kapcsolatban részsikereket el is értek, hiszen sikerült olyan résztvevőket is felmutatni, akiknek a plasztikai műtét másodlagos szerepet játszik az életükben. Kelemen Adrienne, akit csak “háromgyerekes édesanyaként” emlegetnek (egyébként modellként dolgozik) vagy Praznovszky Ivonn vonulós tűzoltó, akit szintén zászlóként lobogtattak a verseny alatt, valóban üdítő változatosságot jelentettek értelmes mondataikkal, humorukkal. De a verseny nagy része és a dokumentumfilm sem róluk szólt, a végül Miss Plastic királynővé választott Urbán Rékával együtt a csendes többséget alkották.

Az igazi főszereplők a dinnyemellű, tepsiszájú lányok voltak, akik bármikor szívesen elmondták újra és újra, milyen csodálatosra változott az életük, amióta átoperáltatták magukat és mindenféle kontroll nélkül erősítették meg az összes velük kapcsolatos előítéletet. „Kellemetlenül érintett, amikor kiderült, hogy pornós voltam.” - mondta például az egyik, magát intelligensként jellemző szereplő, míg egy másik hosszasan értekezett arról, hogyan és miért sikerült rémisztő ajkaira szert tennie – eláruljuk, végül „belülről felvágták”, hogy a megfelelő implantátum a helyére kerülhessen. Bár a közönség nyilván mindig hálás a szakállas nőkhöz és a kétfejű birkákhoz hasonló mutatványos előadásokért, mi örömmel hallottunk volna többet a kevésbé balhés versenyzőkről.

Képileg a Miss Plastic, A szikék szépe nem különösebben durva, bár azért természetesen megkapjuk az obligát mellnagyobbító műtétet premier plánban. Végignézhetjük ahogy felvágják, majd némi nehézség árán betuszkolják a műanyag zsákot az alany bőre alá – igazán tanulságos élmény.

KM
Scarlett Johanssonnak elege van a Golden Globe-ból

Scarlett Johanssonnak elege van a Golden Globe-ból

Elon Musk elment viccelődni a tévébe, erre beszakadt a dogecoin árfolyama

Elon Musk elment viccelődni a tévébe, erre beszakadt a dogecoin árfolyama

Okosút lesz az M2-es Dunakeszinél

Okosút lesz az M2-es Dunakeszinél