szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb fedett attrakciós parkja épült fel egy sivatagi szigeten, Abu Dzabi városának szomszédságában, az Egyesült Arab Emírségekben (EAE).

A 20 különböző látványosságot, köztük egyes szakaszain akár 240 kilométeres sebességet is lehetővé tévő hullámvasutat magában foglaló, naponta akár 10 ezer látogatót is fogadni képes Ferrari World csütörtökön nyílik meg hivatalosan is a nagyközönség előtt. Eredetileg október 27-re tervezték a ceremóniát, de egy emír halála miatt egy héttel elhalasztották - ám az elmúlt héten az újságírók és a meghívottak számára már lehetővé tették bejárását.

A Forma-1 versenyekről ismert, ott a kétszeres világbajnok Fernando Alonso révén idén is élen álló Ferrari az első versenyautó-cég, amely megjelenik az élményparkok eddig inkább mesefigurákkal és történelmi vagy technikai látványosságokkal benépesített világában. Az élménypark, amely egy 40 milliárd dolláros beruházás részét alkotja, a maga nemében az első a Közel-Keleten, és mint az AP írja, helyét igen gondosan választották ki.

A Ferrari World a Yas Marina versenypálya közelében létesült, amely a Forma-1 idei szezonjában az évadzáró verseny színhelye lesz. A világnak ebben a térségében több olyan állam is található, amelyben - a kőolaj- és földgázkincseknek köszönhetően - az egy főre eső GDP a legmagasabbak között van. "A gyors autók nagyon sokat jelentenek az itteniek számára, ezt mindenki láthatja, aki itt kocsiba ül" - mondta a sajtónak Khaled al-Qubaisi, az egyedüli közel-keleti versenyző, aki indul a Porsche szuperkupában. "Ez a vérünkben van, mindenkit megelőzni, akár lovon, akár autón versenyzünk." A Forma-1 mind népszerűbb az Öböl térségében, ahol Bahrein és Abu Dzabi mellett Katar is F1 versenypályát szeretne létrehozni, emellett sokasodnak a sivatagi raliversenyek is.

A világ leggyorsabb hullámvasútján kívül a fedett park nevezetessége a 200 ezer négyzetméteres, Ferrari-pirosra festett tető, amelyet a világ legnagyobb Ferrari-emblémája díszít, továbbá a 62 méter magas torony, amelyen a Forma-1 kocsik gyorsulásához hasonló hatást lehet megtapasztalni. Olaszországon kívül itt található a Ferrari jelenlegi és korábbi modelljeinek legnagyobb gyűjteménye, és megtekinthető a Ferrari Forma-1-es depójának mása az ott használt berendezésekkel, látogatói kézbe is vehetik a műszereket és gyakorolhatják, hogyan kell cserélni a versenyautók kerekét.

Abu Dzabi, az Egyesült Arab Emírségek székhelye, ahol az államszövetség gazdagságának jelentős része található, a külvilág szemében sokáig a kereskedelmi központként ismert Dubaj szerényebb szomszédjaként volt ismert, míg az utóbbi az extravagáns ingatlanberuházásokra összpontosított. Ma azonban a Dubai World cég, e nagyralátó építkezések pénzelője 26 milliárdos adóssággal küszködik, Abu Dzabi viszont ipari-, ingatlan-, pénzügyi és idegenforgalmi szektorainak kiegyensúlyozottabb fejlesztésével csökkenteni tudja a kőolajszektor súlyát gazdaságában.

A Ferrari World és a Yas Forma-1 versenypálya színhelye közelében található a Szadijat sziget, ahol 27 milliárd dolláros beruházással a párizsi Louvre és a New York-i Guggenheim építi ki fiókintézményeit. Abu Dzabi, amely az Egyesült Arab Emírségek olajtartalékainak legnagyobb részét birtokolja és a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, évi 15 százalékkal kívánja növelni az országba látogató turisták számát, s már 2012 végére 2,3 millió vendéget vár. Mubarak al-Muhairi, az ország idegenforgalmi hatóságának vezetője azt várja, hogy a Ferrari-park, amelynek óriási vonzereje lesz a térségben és azon túl is világszerte, nagy lökést ad majd ezeknek a terveknek a megvalósulásához.

Történelmet írt az amerikai alelnök: ő is vonult a washingtoni Pride-on

Történelmet írt az amerikai alelnök: ő is vonult a washingtoni Pride-on

A Balaton kotrásának mielőbbi beindítását sürgetik a civilek

A Balaton kotrásának mielőbbi beindítását sürgetik a civilek

Gangl Edinának szinte minden bejött, Marco Rossit nyolcan is megelőzik - így áll a Kezdő tizenegy tippversenye két nap után

Gangl Edinának szinte minden bejött, Marco Rossit nyolcan is megelőzik - így áll a Kezdő tizenegy tippversenye két nap után