szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

ÍzlelésA kávé fogyasztása előtt ajánlott megtisztítani a szájpadlást, hogy még erősebben érezzük a kávé zamatát.

Ízlelés
A kávé fogyasztása előtt ajánlott megtisztítani a szájpadlást, hogy még erősebben érezzük a kávé zamatát. Az eszpresszó kávéhoz ezért mindig kérjen egy kis pohár vizet.

Őrlés
Közvetlenül a főzés előtt darálja a kávét középfinomra. A megfelelően őrölt kávé biztosítja, hogy a víz a megfelelő sebességgel folyjon át a kávén. Ha túl finomra őröljük a kávét, akkor égett íze lesz; a durva szemcsék pedig gyenge, vizes állagot eredményeznek, és megkeserítik a kávé ízét.

Davidoff Café

Adagolás
40-50 ml vízhez 7-8 g kávé a tökéletes arány. Annak érdekében, hogy a víz a megfelelő ütemben folyjon át a kávén, jól nyomkodjuk le az őrleményt a szűrőbetétben. Az alacsonyabb fokozatú nyomás keserűbb ízt eredményez.

Víz
Ha lágy vagy szűrt vizet használunk, a kávénk nem lesz kesernyés ízű. A kemény csapvíz gátolja a kávé aromáinak kibontakozását.

Flickr (Creative Commons) - montroyaler

Tárolás
Az őrölt kávé minősége romlik, ha 7 napnál tovább áll normál szobahőmérsékleten. Ezért azt tanácsoljuk, hogy tegye a kávészemeket légmentesen záródó tárolóban a hűtőszekrénybe. Ha egyszerre csak kisebb mennyiségeket használ, és a kávét hosszú időn keresztül tárolja, ajánljuk a mélyhűtőben való tartást.

A kávé eltarthatósága függ attól, milyen körülmények közt tároljuk:
- szobahőmérsékleten 1 hét
- hűtőszekrényben 2 hét
- mélyhűtőben 1 hónap.

Főzési módszerek
Az eszpresszó elkészítésére kiválóan alkalmas az elektromos presszógép. Csak a teljesen automata vagy fél-automata presszógép képes az ideális nyomást (9-12 bar) és a szükséges hőmérsékletet (90-95°C) biztosítani. Ha ezek a feltételek teljesülnek, az eredmény a csodálatosan aranyszínű, bársonyos és hosszan megmaradó créma, mely biztosítja, hogy az eszpresszó tovább megőrizze ízét.

A crema minőségi ismérvei
Cremának a frissen lefőzött kávé tetejét koronázó, aranybarna habot nevezzük. Igazi cremát csak akkor kapunk, ha a főzés megfelelő nyomással és hőmérsékleten történik. A crema minőségét úgy ellenőrizhetjük, hogy a tetejére csipetnyi cukrot szórunk – ha a cukor fokozatosan süllyed el, és a habréteg utána újra összeáll, akkor a crema tökéletes.

Ha többet akar tudni a minőségi kávézás titkáról, akkor a Davidoff Café oldalán mindent megtalál, kattintson!

Kövér László újabb, 11 milliós bírságot szabott ki a Momentum egyik képviselőjére

Kövér László újabb, 11 milliós bírságot szabott ki a Momentum egyik képviselőjére

Autóba rejtett pokolgép végzett egy felső vezetésben dolgozó orosz tábornokkal Moszkva mellett

Autóba rejtett pokolgép végzett egy felső vezetésben dolgozó orosz tábornokkal Moszkva mellett

Teljesen kettészakadt pénteken az ország: 17 Celsius-fokos eltérés volt az ország keleti és nyugati része között

Teljesen kettészakadt pénteken az ország: 17 Celsius-fokos eltérés volt az ország keleti és nyugati része között

Kiadták a riasztást: viharos szél és jégeső jön

Kiadták a riasztást: viharos szél és jégeső jön