szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter azt szorgalmazza, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok is fogadhassanak örökbe gyerekeket.

Gabriele Heinisch-Hosek üdvözölte, hogy ausztriai bevezetése, 2010 januárja óta kilencszázan éltek a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségével. Úgy látja azonban, hogy az azonos nemű párokat továbbra is több tekintetben hátrányos megkülönböztetés éri. A saját gyermekeket közösen nevelő pároknak meg kell kapniuk az örökbefogadáshoz való jogot is – írta a szociáldemokrata párti (SPÖ) miniszter. "Második lépésként nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy nem saját gyermekeket is adoptálhassanak" – tette hozzá.

Heinisch-Hosek a családnevek használata terén is azonos szabályozást javasol. A homoszexuális párok tagjai a jelenlegi szabályozás szerint nem vehetnek fel közös családnevet. Kettős vezetéknevet – a házastársakhoz hasonlóan – választhat a párok egyik tagja, de azt a házaspárokkal ellentétben nem kötőjellel, hanem külön kell írniuk.

A törvény az élet sok területén a házaspárokkal azonos jogokat biztosít a meleg és a leszbikus élettársak számára. Nem ad lehetőséget ezzel szemben az örökbefogadásra, a közös névviseletre és a mesterséges megtermékenyítésre.

Az osztrák statisztikai hivatal pénteken tette közzé a 2011. első félévi házasságkötésekről és bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló kimutatását. Eszerint 2011 januárja és júniusa között 202 homoszexuális pár tette hivatalossá élettársi kapcsolatát. Ez ötven százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A legtöbben (54 százalék) Bécsben jegyeztették be élettársi kapcsolatukat. Több férfi pár (59 százalék) jelentkezett, mint női.

A házasságkötések száma 1,8 százalékkal csökkent 2010 első félévéhez képest. A 8,7 millió lakosú országban körülbelül 16 ezer 300-an léptek házasságra az idei év első hat hónapjában.

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek