szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiderült, a Shakirát plágiummal vádoló férfinak nem volt igaza, a bizonyítékként használt kazettáról kiderült, hogy hamis.

Felmentették Shakirát a plágium vádja alól Loca című 2010-es slágere kapcsán. Az illetékes manhattani bíróság hétfői döntésével megsemmisítette a kolumbiai énekesnőt vétkesnek kimondó tavaly augusztusi ítéletet, mivel az akkori bizonyítási eljárásban használt kazettáról kiderült, hogy hamisított.

Ramon Arias Vasquez dominikai énekes-dalszerző a tavalyi tárgyaláson azt állította, hogy a dalt Loca con su tíguere címmel eredetileg ő komponálta 1996 és 1998 között, és azt akkoriban kazettára is vették, amelyet bemutatott a bíróságon.

Shakira kiadója, a Sony azonban időközben új bizonyítékokkal rukkolt elő, amelyek Alvin Hellerstein bíró szerint meggyőzően igazolták, hogy a kazetta valójában nem 1998-ban készült, ahogyan Ramon Arias Vasquez állította, hanem jóval később, így a felvétel alapján az Egyesült Államokban bejegyzett szerzői jog érvénytelen.

Kiderült többek között, hogy a kazetta borítóján szereplő férfi 1989-ben született, tehát ha az album valóban 1998-ban készült volna, mindössze 9 éves lenne a képen. A bíró kitért arra is, hogy a kazettán szereplő egyes számok egy dominikai együtteséi, és 2008-ban és 2009-ben szerezték őket. Úgy vélte, Ramon Arias Vasquez dala is bizonyára ekkoriban keletkezett.

Loca című slágerével Shakira a Latin Billboard listáinak élére jutott, és világszerte több mint 5 millió példányt adott el belőle. A vád a dal spanyol nyelvű verzióját érintette, a Shakira által szintén énekelt angol változatról már a tavalyi ítélet is kimondta, hogy nem sértette meg Arias szerzői jogait. 

A Ramon Arias Vasquez dalainak jogait birtokló New York-i Mayimba Music 2012-ben perelte be a Sonyt. Alvin Hellerstein bíró, aki már tavaly augusztusban is tárgyalta az ügyet, hétfői döntésével felmentette a vád alól a céghez tartozó Sony/ATV Latint és Sony/ATV Discost. A Mayimba Music egyelőre nem kommentálta a döntést, és azt sem lehet tudni, fellebbeznek-e ellene.

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben