szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig nem volt hegymászó, aki fel akart volna jutni arra a csúcsra, amelynek meghódítására a négy magyar sportember indult.

A hegyről egy japán hegymászó szakmai körökben tett említést. Nakamura Tomacu nem mondta, hogy megmászná, és azt sem, hogy készül rá, mindössze leírta a névtelen hegy koordinátáit. A szecsuani hegyet, amelyet a helyiek nem tartanak a Himalája részének, senki nem "győzte még le", senki sem jutott 6079 méteres csúcsára. Kell-e ennél több egy hegymászónak, bárhol is legyen a világon? Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin is vittek magukkal egy kis magyar zászlót.
   
"Ennek a hegynek nagyon-nagyon nehéz a csúcsára feljutni" - mondta az MTI tudósítójának Lin Li, a szecsuani hegymászószövetség főtitkára 3150 méteren annál az alaptábornál, ahonnan a négy magyar is útnak indult, és ahol összekötőjük várt rájuk. Innen ment fel 4150 méterig Mécs László alpinista, hogy társai után kutasson."
   
"A négy tibeti közül, akik november kilencedikén a magyarok keresésére, mentésére indultak, az egyik nyolcszor volt fenn a Csomolungmán (Mount Everest), és egyike volt az olimpiai fáklyás váltó azon csapatának, amely feljuttatta a világ legmagasabb pontjára a fáklyát. Ő mondta nekem, hogy ennek hegynek a csúcsára jutni rendkívül nehéz, mert veszélyes. Nem a magassággal van a gond, hanem a jéggel. És ez különösen igaz most, ebben az időszakban, szeptember és április között" - tette hozzá.
   
A főtitkár elmondta, hogy amikor a magyarok október 17-én visszatértek az alaptáborba, az összekötőjük felhívta a figyelmüket arra, hogy különösen veszélyes részhez érkeztek. A magyarok erre azt mondták, hogy igyekezni fognak gyorsan áthaladni azon a kritikus szakaszon. Időközben három dán alpinista is nekivágott a csúcs meghódításának, a kínai szövetség őket tájékoztatta a veszélyről és a magyarok eltűnéséről.
   
A kérdéses területen október 22-én vagy 23-án egy hatalmas jégomlás történt, ám Lin Li szerint a négy magyar még akkor sem maradhatott életben, ha nem temette el őket az omlás. "12 gázpalackjukból hatot vittek magukkal. A hat palack egyenként három óra időtartamú használatra elegendő, ami összesen 18 óra. Élelmük messze nem volt elegendő egy hosszabb távollétre. Meggyőződésem, hogy a négy fiatalt a lezúduló jég temette el" - mondta a szakértő, aki hozzátette: 2006-óta, amióta ő a szövetség főtitkára Szecsuanban 28 hegymászó halt meg mászás közben, hatvan százalékuk kínai. Az idei évben június óta Kínában összesen 18-an haltak meg, közülük 11-en ebben a tartományban. A tizenegyből kilenc külföldi, kettő kínai. A külföldiek közül két orosz, a négy magyar és három amerikai volt az áldozat.
   
Szecsuanban - a mostani, magyarok utáni kutatás előtt - eddig két alkalommal került sor helikopteres mentésre. 1981-ben egy japán hegymászócsoportot ért tragédia 7200 méteren. A 8 tagú expedícióból 13 évvel később egy lábszárcsontot találtak meg. 2006-ban két amerikai vesztette életét jégomlás következtében, egy évvel később, az olvadás után, megtalálták egyikük maradványait. A helikopteres felderítés egyik alkalommal sem segítette az érdemi információhoz jutást.
   
A további keresésnek legközelebb jövő tavasszal látja értelmét Lin, aki együttérzését fejezte ki a történtek miatt a magyaroknak. Végül még fontosnak tartotta megjegyezni: gyakori, hogyha meg is találják a szerencsétlenül járt alpinistákat, helyben temetik el őket, vagy egy gleccserhasadékba engedik le a holttestet, mondván: "ha szerették a hegyet, nyugodjanak ott békében". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak

Dániából jöttek idáig a Bentley-vel, de lebuktak