szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 6-án a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége a legeredményesebb magyar kosárlabdaedzőt, az eddig csak női csapatokkal dolgozó Rátgéber Lászlót választotta a férfi csapat élére. A hvg.hu Sterbencz Tamás főtitkárt kérdezte a választás hátteréről, maga az érintett egyelőre csak szűkszavúan reagált.

Tavaly decemberben még egy szavazat hiányzott a döntésképességhez, de 2012 év elején már nem. Január 6-án a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) hét igen szavazattal, egy tartózkodás mellett Rátgéber Lászlót választotta a magyar férfi válogatott élére. „Elsősorban szakmai elismertsége és európai szintű ismertsége döntött Laci mellett – nyilatkozta a hvg.hu-nak Sterbencz Tamás, az MKOSZ főtitkára. – A másik legnagyobb előnye az volt, hogy klubfüggetlen.”
 
A posztra egyébként 8-9 pályázat érkezett, volt a jelöltek között amerikai, új-zélandi, szerb és horvát induló is, de Rátgéber anyagán kívül egyetlen pályázaton gondolkozott még a szövetség, a 46 éves holland Marco van den Bergén. A jelenleg Németországban dolgozó szakember 2006 és 2008 között Hollandia szövetségi kapitánya volt, de hazájában számos klubcsapatot edzett már, több mint húsz éves edzői tapasztalattal rendelkezik.

Középen Rátgéber László magyaráz a játékosainak - szuggesztív jelenség
©

Akárcsak az 1993 óta edzősködő Rátgéber, akivel kapcsolatban a szakmai bizottságban és az elnökségben is felmerült – bár nem kritikaként –, hogy a jelölt eddig csak női csapatokat irányított. Viszont mindkét testület úgy találta, az új pozíció szempontjából ez nem lehet mérvadó. „Én is dolgoztam a női válogatottnál és férfi csapatoknál is, így a saját tapasztalatomból tudom mondani, hogy nem jelent semmilyen gondot – mondta Sterbencz. - Megítélésem szerint Rátgéber szuggesztív személyisége kifejezetten jó hatással lehet a férfiválogatottra.”
 
Itthon más sportágban is van hasonló példa, hiszen Mocsai Lajos, aki jelenleg a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, korábban a női válogatottal is ért el komoly sikereket. A kézilabda a klubfüggetlenség fontosságára is tud példát hozni a közelmúltból, hiszen Karl Erik Böhn, a magyar női csapat szövetségi kapitánya november végén elvállalta a Győri Audi ETO KC nő kézilabdacsapatának edzőségét is, nem kis vitát kavarva ezzel.
 
„Talán az ilyen esetekből is tanulva, el szeretnénk kerülni a hasonlóan kényes szituációkat – tette hozzá Sterbencz. – Előzetes informális tárgyalásaink ugyan voltak Lacival, de hétfőn újra leülünk, és bár szerződést még nem írunk alá, nyilván megbeszéljük, mi összeegyeztethető, és mi nem az. Azt már most el tudom mondani, hogy az ő akadémiai ténykedése nagyon hasznos a magyar kosárlabda számára, ezért én a magam részéről messzemenőkig támogatom a kapitányi feladati mellett is.”

Rátgébernek most a férficsapatot kell rendbe raknia
©

„Én egyelőre nem szeretnék erről hosszabban beszélni – mondta a hvg.hu-nak az éppen útközben elért Rátgéber László. – Az én megválasztásom ma egy hír, de egyelőre maradjon is az. Jövő héten leülünk az illetésekkel tárgyalni, eredetileg úgy volt hogy hétfőn, de szerintem abból kedd lesz, aztán gyerünk előre, vessük bele magunkat a munkába.”
 
A szövetség mindkét jelölttel, Rátgéberen kívül a női válogatott élére kinevezett Stefan Svitekkel is hosszú távú szerződést szeretne kötni, ami 2015-ig szól. „Ennek persze függvénye lesz a 2013-as Európa-bajnokságon elért eredmény, ami ha jó, a szerződés meghosszabbítható. Ebből is látható, az elvárásunk az, hogy stabil csapatot tudjanak építeni a kapitányok. Nem olyat, amelyik csak átlépi azt a hajszálat, amin legutóbb a nemzetközi szereplés múlt, hanem olyan csapatot, amelyik akár esélyesként tud ezeken a versenyeken szerepelni. Ez a feladat a nőknél talán könnyebb.”
 
A női szövetségi kapitányi posztra a szövetség három külföldi szakemberrel is tárgyalt, magyarral viszont egyel sem, de Sterbencz szerint ennek nem szakmai oka volt. „Szerintem legalább annyi alkalmas magyar edző van erre a posztra, mint külföldi, egyetlen gond viszont az volt, hogy jelenleg mindannyian élklubnál dolgoznak. Márpedig a jelölt keresésnél ebben az esetben is fontos volt a klubfüggetlenség.”
 
Mindkét, legutóbb csak a pótselejtezőn elbukott válogatottunk újra nehéz selejtezőcsoportba került. A férfiak Horvátországgal, Ukrajnával, Ausztriával és Ciprussal játszanak, a női csapat pedig Izraellel, Fehéroroszországgal, Portugáliával és Ukrajnával kerültek egy csoportba. A csoportokból az első kettő jut ki az Eb-re. A 2013-as kontinenstornát Szlovénia (férfiak) és Franciaország (nők) rendezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biturbó V8 helyett hibrid 4 hengeres hajtást kaphat az új Mercedes-AMG C 63 S

Biturbó V8 helyett hibrid 4 hengeres hajtást kaphat az új Mercedes-AMG C 63 S

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil