Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Elképesztő meccsen, hosszabbítás után jutott Horvátország az oroszországi vb döntőjébe. Anglia vezetést szerzett, de kihagyta helyzeteit, a horvátok magukra találtak, és fordítani tudtak. Ezzel nemcsak a biológia és a fizika törvényeit hazudtolták meg, hanem feltehetik a koronát ennek a horvát focigenerációnak a teljesítményére.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Valószerűtlen meccsen fordítottak a horvátok és győzték le a nagyon elszánt, de nem elég tapasztalt angolokat. Az eddig két hosszabbításos meccsen túl lévő, eleve fáradtabb horvátokat a szívük hajtotta előre, és az, hogy ez az utolsó esélye ennek a generációnak egy nagy dobásra. És éltek vele: bejutottak a döntőbe, ahol Franciaország vár rájuk. Kis fricska is ez annak a focinak a korában, amelyben a technika egyre nagyobb szerepet kap, minden egyre inkább nagyüzemszerűen működik - mennyit tud adni a szív és az eltökéltség.

Angol fölény az elején

Az angol és horvát csapat eddig hétszer találkozott, az angolok négyszer, a horvátok pedig kétszer diadalmaskodtak, egy meccs pedig döntetlennel ért véget. A horvátok utoljára 11 évvel ezelőtt, 2007-ben verték meg fociban az angolokat 3-2-re. A statisztika tehát angol fölényt mutatott, de ennek most nem volt jelentősége. Ahogy annak sem, hogy Horvátország épp 20 éve ezen a napon nyert Hollandia ellen 2-1-re, és lett ezzel bronzérmes az 1998-as világbajnokságon.

Rögtön a 4. percben jöhetett egy angol szabadrúgás, Modric vágta fel 18 méterre a horvát kaputól a nagy lendülettel érkező Trippiert, aki be is vágta annak rendje és módja szerint a szabadrúgást - ez volt az első gólja a válogatottban. Subasic tehetetlen volt, a kezét sem emelte fel, pedig nem ment teljesen a sarokra a lövés. A horvátok ezután óvatosan támadtak, de az angol kontrákban érezni lehetett a veszélyt, több szögletet is lőhettek. Az angolok dinamikusabbak, lendületesebbek voltak ekkor, elvileg ők érkeztek kipihentebbek, hiszen a horvátok hosszabbításra kényszerültek az oroszok ellen, míg az angolok simán nyertek Svédország ellen. A horvátok továbbra sem tudtak lendületbe jönni, idegeskedtek, jól működött az angol védekezés.

©

A 30. percben Kane kétszer is gólt lőhetett volna, Subacic védett kétszer, főleg a második volt ajtó-ablak helyzet a csatár előtt, közvetlen közelről lőtte kapufára. Jött is a horvát válasz a 32. percben, Rebic először beadta a labdát, aztán az ismétlésben lőtt, Pickford a helyén volt. Folytatódtak a horvát rohamok, kezdett felpörögni a horvát együttes is. A széleket elég jól zárták le az angolok, hiába próbáltak a horvátok gyakran oldalt váltani, széthúzni a játékot. A távoli lövések is pontatlanok voltak, Vrsaljko a 43. percben bombázott fölé. De hogy lehet mit keresni a horvátoknak, azt a 45. percben egy angol védelmi hiba mutatta meg, ami után Modric még beívelhetett egy szabadrúgást. A félidő végén még volt egy videózás, de nem kaptak 11-est a horvátok. Az angolok akarata érvényesült jobban, megérdemelten vezettek egy félidő után.

Jött a fordulat

Hogy lesz így horvát döntő? Olvasóink 60 százaléka a déli szomszédokat várták a döntőbe a reggeli szavazásunkon. De a horvátoknak változtatniuk kellett, ha valamit akartak. Csere nem volt a szünetben az egyik csapatban sem. A horvátok egy kicsit jobban nyomtak, de továbbra is hibázgattak. Kane-nek továbbra sem volt szerencséje, egy fejest hibázott az 56. percben, pontosabban Lovren előzte meg. Ekkor már nem volt annyi angol kontra. Perisic 65. percbeli 17 méteres lövése jelezte, a horvátok még egy lapáttal rá tudnak tenni, Walker önfeláldozóan blokkolta azt a 16-oson belül.

És a 68. percben jött Perisic csúsztatott fejese, és a horvát egyenlítés. Ekkor már nem volt olyan hatékony az angol védekezés, mint korábban. Az volt a kérdés, megzavarja-e az angolokat a gól, felülkerekednek-e a horvátok. A 72. percben a Perisic-kapufa erre engedett következtetni. Ekkor az angol védelem már könnyebben volt zavarba hozható. Mindkét csapat rákapcsolt, a horvátok mintha önkívületben játszottak volna. Nyoma sem volt ekkor az utolsó negyedóra elején a taktikailag fegyelmezett, kockázatminimalizáló játéknak. Döntésre akarták vinni a csapatok a dolgot. Az angol védelem dadogott, olykor hajmeresztő dolgokat csináltak. A fiatalos lendület vagy a tapasztalat győzedelmeskedik, egyre inkább ez volt a kérdés. Bánhatták már az angolok, hogy az első 45 percben olyan pazarlóan bántak a helyzeteikkel. A 91. percben Trippier csavarhatott be a jobboldalról szabadrúgást, de mellé ment Kane fejese. Ez lett a vége, jöhetett a hosszabbítás.

©

Brutális igénybevétel a testnek

A hosszabbítás elején történt kényszerű horvát csere jelezte, itt már a teljesítőképesség határán játszanak a csapatok. Talán a cseréknek is köszönhetően lendületesebbek lettek megint az angolok, több távoli lövés is jelezte ezt, Stones erős fejesét pedig Vrsaljko a gólvonalról kellett kifejelje. Szerepet cseréltek a csapatok: az angolok támadtak, a horvátok kontráztak - Mandzukic csak Pickford bravúrjának köszönhetően nem lőtt egy ilyen akcióból gólt. Ebben az első félidőben is az angolok voltak egy fokkal jobbak.

És a 109. percben jött Mandzukic szemfüles gólja, amiről már lemaradtak a fáradt angol védők. Vajon ez a találat letaglózza-e az angolokat vagy feltámadnak, ahogy a horvátok? Ez volt a kérdés. És az, hogy a tapasztalt horvátok mennyire tudnak időt húzni a maradék 10 percben. Ja, és hogy honnan van erejük a horvátoknak. Trippier sérülése is jelezte, mindenki az utolsó erőtartalékokat mozgósítja, túl kell feszíteni a húrt. De a horvátok megoldották, kivédekezték.

És ez a meccs azt is jelezte, a friss, erős, fegyelmezett franciák is óriásit hibáznak, ha azt gondolják, zsebben van a világbajnoki arany - mert ezt a horvát csapatot akkor sem szabad leírni, ha már csak mászni tudnak a pályán.

©

Horvátország: Subasic - Vrsaljko, Strinic (Pivaric, 94. perc), Perisic, Lovren - Rakitic, Modric (Badelj, 118. perc), Brozovic - Rebic (Kramaric 101. perc), Vida - Mandzukic (Corluka, 115. perc)

Anglia: Pickford - Walker (Vardy, 112. perc), Stones, Maguire - Lingard, Henderson (Dier, 97. perc), Trippier, Young (Rose, 91. perc), Dele - Kane, Sterling (Rashford, 74. perc)

Gól: Trippier (5. perc), Perisic (68. perc), Mandzukic (109. perc)

sárga lap: Mandzukic (48. perc), Walker (54. perc), Rebic (96. perc)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt

Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt

Megint bíróság elé kell állnia a korábban felmentett pécsi hajléktalannak

Megint bíróság elé kell állnia a korábban felmentett pécsi hajléktalannak

Ukrán lap: saját határain belül folytatja a kettős állampolgárság osztogatását Magyarország

Ukrán lap: saját határain belül folytatja a kettős állampolgárság osztogatását Magyarország

Sosem építik újjá Paradise városát, amit elemésztett a tűz – videók

Sosem építik újjá Paradise városát, amit elemésztett a tűz – videók

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást