szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyorskorcsolyázó Burján Csaba egy interjúban mesélt hatalmas botrányt kavart ügyéről, ami egy Instagramra kitett fotóval kezdődött. Azt mondja, csak a tumultust akarta megmutatni, és nem Kínát szidta.

Burján Csaba az Instagramra posztolt egy képet, amin a "F*ckin China" felirat volt olvasható. Sanghajban már jégre sem léphet, a szövetség pedig fegyelmi eljárást kezdeményezett – írtuk meg korábban.

A sportoló a Nemzeti Sportnak nyilatkozva most azt mondta,

nem Kínát és nem a kínaiakat akarta szidni, hanem a helyzetet megmutatni.

Burján elmondta, miután kitette a posztot, lefeküdt aludni. Nem gondolt semmi rosszra, aztán reggel Bánhidi Ákos csapatvezető jelzett neki, hogy azonnal távolítsa el, "mert Linának, a vezetőedzőnknek jelzett a kínai főszponzor".

"Le is vettem, ekkor írtam meg a bocsánatkérő posztot is, és természetesen elnézést kértem Linától is. Ezek után jött az edzés, majd később egy megbeszélést hívtak össze Ákosék – ott esett le igazán, mit tettem, és hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint gondoltam" – tette hozzá.

A csapat dél-koreai edzője, Dzse Szu Csun ezután félrehívta a magyart, és elmagyarázta, neki, hogy Ázsiában egy ilyen poszt, megjegyzés egészen más hatásokat vált ki. "Megtudtam, hogy Lina roppant kellemetlen helyzetbe került, a hazájában ez nagy bűnnek számít".

Fáradt voltam, nem gondolkoztam, tényleg csak a helyzetet, a sorban állást akartam megmutatni – hangsúlyozta ismét Burján.

A sportoló azt mondta, egy életre megtanulta a leckét. "Ha másként fogalmazom meg, hogy elegem van a várakozásból, nem történik semmi. Mert a poszt tartalma ez akart lenni. Sajnos nem jó szavakkal tettem".

Burján azt is mondta, mivel ő írta azt, amit, ezzel meg kell tanulnia együtt élni. "De azt szeretném, ha emiatt Linára, a csapattársakra, a magyar válogatottra nem haragudna senki – az sokkal rosszabb érzés lenne, mintha rám lenne mérges valaki".

(...) Ha engem eltiltanak, nem szólok egy szót sem. Biztosan nehéz lenne a versenyeket itthonról követni, de inkább engem büntessenek, mint bárki mást. Nem szeretném, ha az én meggondolatlanságom miatt mások bűnhődnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!