szerző:
hvg.hu

Egy izraeli cég olyan hordozható eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével a mentőosztagok, illetve katonai egységek feltérképezhetik az épületek belsejét mielőtt belépnének az ajtón.

Mentőakció a közeli jövőből
© Business 2.0
A Business 2.0 magazin beszámol a Camero nevű cég Xaver 800 típusjelű eszközéről, amely átlát a tégla, sőt, akár a megerősített betonfalon is. Ezután valós időben kiszámolja a különböző tereptárgyak, illetve élőlények elhelyezkedését és távolságát.

„A Xaver segítségével a mentőalakulatok pillanatok alatt felmérhetik, hogy vannak-e az épületben csapdába került emberek” – nyilatkozta a Business 2.0-nak Aharon Aharon a Camero ügyvezetője. „A sűrű, tömör falak körülbelül 8 méterre csökkentik a látótávolságot, azonban a küszöbön álló fejlesztések láttán azt mondhatom, hogy öt éven belül legalább 90 méterig kitoljuk majd a Xaver teljesítményét.”

Nem csak a Camero folgalkozik a falakon átlátó készülékek fejlesztésével. Az alabamai Time Domain 33 000 dollárért kínálja RadarVision2 nevet viselő eszközét, amely a repülőgépeknél ismert radarokhoz hasonlóan apró pöttyök formájában jeleníti meg a mozgó objektumokat. A Xaver ezzel szemben teljes háromdimenziós képet tud alkotni a falak mögötti térről.

Az amerikai rendvédelmi és mentőszolgálatok már élénken érdeklődnek a több mint 100 000 dolláros gép iránt, s Aharon szerint rövidesen egy polgári változatot is készítenek majd, amelyet előreláthatólag mintegy 25 000 dollárért lehet majd beszerezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Német díjat kapott a magyar átlátszó beton

A "piros pont: a legjobbak legjobbja" elnevezésű "red dot: best of the best" díjjal jutalmazta nemrégiben a német észak-rajna-vestfáliai Design Központ (NRWDZ) a fényáteresztő betont, a LiTraCont, mint új építőanyagot, amelynek feltalálója a magyar építész, Losonczi Áron.

Tech

Világsiker az átlátszó beton

A Time magazin éves összeállításában az idei év nagy dobásai között szerepel a magyar Losonczi Áron átlátszó betonja. A szolnoki születésű mérnök üvegből és cementből kevert, legalább öt centiméteres vastagságú anyagából mennyezet, fal vagy éppen szobor is készíthető.

MTI Tech

A tüdőrákot mutató röntgen gyakran téves

A tüdőrák diagnosztizálására szolgáló röntgenvizsgálatok eredménye igen gyakran téves, de ez a módszer mégis hasznos a betegség korai stádiumának kimutatására, és ezzel a gyógyulás esélyének javítására – olvasható egy amerikai tanulmányban.

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást