szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

A selyem segíthet a sérült idegek kijavításában – állítják brit tudósok. Bemutatták hogyan képesek a neuronok egy speciális pókselyemhez hasonló anyagú szálon nőni. Reményeik szerint így új sejteket növeszthetnek az elhaltak helyére, akár a gerincvelőben is.

Ideghidat szőnek
Kép: J.Priestley
© BBC
A felvételen (jobbra) az látható, hogyan nőnek a sejtek a selyemszálak mentén.

Az idei Wellcome Trust Biomedikus képverseny díjnyertes felvételén két dolgot láthatunk: pirosas színű feldolgozósejteket , melyek növekedő elemi idegrostok a selyemszálon hosszában, valamint kék segédsejteket, az úgynevezett Schwann sejteket, melyeknek különösen nagy szerepük van az idegsejt-regeneráció folyamatában.

A Spidrex névre keresztelt speciális selymet, genetikailag módosított selyemhernyók termelik, mely által olyan selymet termelnek, mely alkalmas a sejtek ”megkötéséhez”.

„A selyem vérpadként működik, melyen képesek nőni a sejtek” – magyarázta Professzor John Priestly, a londoni Queen Mary Orvosi Egyetem vezető neurológus-kutatója.

A teszteket mind selyemkendőn, mind állatokon elvégezték, s mindekét esetben sikeresnek bizonyultak.

„Állatkísérletek bizonyították, hogy a selyemszál mind a gerincvelőben, mind a perifériás idegrendszerben segíti az idegek regenerálódását.” Priestly szerint az új megoldás nagy előnye, hogy egy kellően vékony csőben is megtörténhet a növesztési folyamat, így a testben a szükséges helyre juttatva megnyújthatják a kívánt idegpályaszakaszt.

A kutatók azt tervezik, hogy a perifériás idegsérüléseket szenvedett betegek -például, akinek átvágták a kezén az idegeket – képes lesz azt újra használni.

Priestly szerint a következő óriási kihívás a sérült gerincvelő kijavítása, ez persze sokkal összetettebb feladat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Küszöbön a szintetikus pókselyem előállítása

A pókok látványa a legtöbb emberben félelmet, sőt undort ébreszt, pedig érdemes rájuk nagyobb figyelmet szentelni. Hiszen rendkívül izgatja a kutatókat, hogy a hajszálnál százszor vékonyabb, s az acélnál is szilárdabb pókfonalat, miként lehetne ipari méretekben előállítani.