szerző:
hvg.hu

Az amerikai Tennessee államban, Knoxville város repülőterén idén nyáron egy új biztonsági módszerrel kísérleteznek, amely a hazugságvizsgáló működési elvéhez hasonlóan próbálja kiszűrni a terroristagyanús személyeket a tömegből.

A terroristák viselkedésére
kalibrálható a rendszer
© AP
A Wall Street Journal weboldalán megjelent beszámolóból kiderül, hogy a szúrópróba szerűen kiválasztott utasok egyik kezét egy szenzorra helyezik, amely különféle fiziológiás válaszreakciókat mér, a másik kezükkel pedig egy érintőképernyőn kérdésekre kell válaszolniuk utazási szándékaikat illetően. A rendszer figyeli a válaszolók vérnyomását, pulzusát és izzadtságmirigyeit, amelyet egy szoftver elemez. A találmány segítségével az aprólékosan előkészített terrorcselekmények kivitelezőit igyekeznek elkapni.

Az izraeli fejlesztésű rendszertől az amerikai Szállítmányozásbiztonsági Hivatal (TSA) azt reméli, hogy kiszűri az “ellenséges szándékú” utasokat a tömegből. Sem az amerikai szervezet, sem az izraeli Suspect Detection Systems nem hozza nyilvánosságra a tesztek eredményét, s még azt sem közlik, milyen kérdéseket tesznek fel az átvizsgált utasoknak. Mivel a rendszer a hazugságvizsgálók alapelveit használja, valószínűsíthető, hogy direkt olyan kérdések szerepelnek a szoftverben, amelyek kiválthatják a szükséges reakciókat az érintettekből: például “illegálisan kíván letelepedni az országban?, illetve “drogcsempészettel foglalkozik?”.

Az amerikai hatóságok egyre inkább szeretnék a technikát felhasználni a terrorellenes háborúban, s ehhez számukra nem elég a fegyverek, illetve robbanószerek kiszűrése, hanem a potenciálisan veszélyes utasok azonosítását is szeretnék lehetővé tenni.

“Olyan viselkedésmintákat próbálunk kiszűrni, amelyek jellemzőek lehetnek a terroristákra, például a lebukástól való félelem” – nyilatkozta a Wall Street Journalnek Shabtai Shoval, a Suspect Detection Systems ügyvezetője.
Biztonsági szakértők szerint az efféle technológiával ugyan fejleszthető az utasbiztonsági rendszerek hatékonysága, de nem tudja teljes mértékben kiváltani a reptéri ellenőrzéseket. Az amerikai hatóság egyelőre jobban bízik a biztonsági személyzetben, mint a technológiában.

“Talán ez az egyetlen olyan terület, ahol az emberi tényező jobban beválik a technikánál” – nyilatkozta a TSA vezetője Kip Hawley a Wall Street Journalnek.
Jelenleg az amerikai biztonsági ellenőrzőpontokon egy Screening Passengers by Observation Technique (SPOT) nevű módszerrel dolgoznak a rendfenntartók. A SPOT teljes mértékben az emberi megfigyelőképességen alapul, a biztonságiak olyan nyilvánvaló jelekre vadásznak, mint például egy nehéz kabát viselése egy nyári napon, de olyan apróságokra is, mint a remegő hang, bizonytalan gesztusok, vagy apró arcrándulások, amelyek arra utalhatnak, hogy az illető igyekszik elrejteni valós szándékait.

A TSA tisztjei egy 30 viselkedésmintából álló listát tanulmányozva figyelik az embereket, s pontszámokat adnak a részleges, vagy teljes egyezés esetén. Ha valakinek a pontszáma elér egy bizonyos szintet, a biztonsági személyzet megközelíti az illetőt és feltesznek neki néhány kérdést.

A megkérdezettek 80 százalékát általában útjára engedik, ugyanis a különféle érzelmeket néha nehéz megkülönböztetni a szimpla stressztől, vagy hasonló reakcióktól. Ha továbbra is fennáll a gyanú, egy hosszabb kihallgatáson kell résztvenni a gyanúsítottnak.

A TSA szakemberei szerint a módszer azért lehet működőképes, mert kizárólag az emberi viselkedésmintákra koncentrál, s nem vesz figyelembe például etnikai hátteret, vagy öltözködést.

Aggódnak a jogvédők (Oldaltörés)
“Aggályosnak tartjuk, hogy a TSA-nál emberek hozzák meg ezeket a döntéseket, mert nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy valós indokok alapján állítanak meg valakit, vagy olyan személyiségjegyek miatt, mint például bőrszín” – nyilatkozta a Wall Street Journalnek Gregory T. Nojeim, az amerikai polgárjogi szervezet az American Civil Liberties Union washingtoni irodájának egyik vezetője.

Az izraeli rendszer – amelyet sokéves kutatás eredményeként hoztak létre – meg tudja kerülni az efféle aggályokat, ugyanis a Cogito nevet viselő berendezés különböző nyelveken, a mindenkori helyszíntől függően generálja kérdéseit, s mintegy öt perc alatt felméri, hogy a válaszadónak milyenek a szándékai.

Mivel Izraelnek számottevő tapasztalatai vannak a terroristák, öngyilkos merénylők és a merényleteket kiszűrő biztonsági kihallgatás terén, ezért a cégnek nem okozott nehézséget egy olyan kérdéssorozat összeállítása, amellyel felderíthető a válaszadó ellenséges szándéka.

A technológia nem az idegesség jegyeire csap le, Shoval szerint ugyanis a terroristákat gyakran kiképzik arra, hogy zaklatott idegállapotuk külső jegyeit leplezzék. A Cogito ezért nem is teljes mértékben működik úgy, mint egy hazugságvizsgáló, hanem a kérdésekre adott válaszokat egymáshoz képest elemzi, illetve összeveti egy adatbázissal is, amelyben hasonló viselkedésminták szerepelnek.

“Fel tudjuk ismerni az ártó szándékú embereket” – magyarázta Shoval. “Ennek érdekében kiterjedt kutatásokat folytattunk palesztinokkal, izraeliekkel, amerikaiakkal és számos más nemzet tagjaival. A Cogitót testre lehet szabni a különféle kultúrák számára, a feltett kérdéseket pedig akár egy specifikus terrorfenyegetés felderítésére is lehet használni.”

A rendszert egyelőre folyamatosan tesztelik, ugyanis jelenleg csupán a próbák során a terroristák szerepét játszó emberek 85 százalékát szűrte ki – akik elképzelhető, hogy nem produkáltak megfelelő “tüneteket”, mivel csupán szimulációról volt szó – átengedte azonban a fennmaradó 15 százalékot, miközben a kontrollcsoportként használt “ártatlanok” 8 százalékát terroristaként azonosította. A cég szeretné, ha legalább a potenciális célpontok 90 százalékát kiszűrné a rendszer, s a vakriasztások arányát is 50 százalékkal csökkentenék.

A rendszert jövőre Izraelben is tesztelik majd. A 200 000 dolláros prototípustól jó eredményeket várnak. Paul Ekman pszichológus, a SPOT egyik atyja szerint a technológia fejlődésével a jövőben akár nagy távolságról is meg tudják majd állapítani az egyes emberek viselkedését és idegállapotát.

“Egy éven belül olyan technológia lesz majd a kezünkben, amellyel megtalálhatjuk azokat, akiknek például a vérnyomása lényegesen magasabb, mint a reptérre belépő utolsó tíz utasé” – magyarázta Ekman.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
euractiv.hu Világ

Biometrikus vízumot vezetne be az EB

Új, biztonságos vízumrendszer bevezetéséről határozott az Európai Bizottság. A szabályozás az unión kívüli államokból érkezőkre terjed majd ki, és az adatvédelmi testületek bírálatai ellenére már jövőre alkalmazzák.

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

Ha nem alakítjuk át sürgősen a magyar bíróságokat, el fogjuk veszíteni a következő évszázadot

Ha nem alakítjuk át sürgősen a magyar bíróságokat, el fogjuk veszíteni a következő évszázadot

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn