szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon egyedüálló, de világviszonylatban is ritkaságszámba menő tanfolyamot indít a NetAcademia Oktatóközpont. A kurzus keretén belül a számítógépes bűnözők eszköztárát és gondolkodásmódját ismerhetik meg a résztvevők, akik így sokkal hatékonyabban védhetik meg rendszereiket.

© hvg.hu
Külföldön már bevett gyakorlat, hogy a számítógépes hálózatok védelmét etikus (más néven fehérgalléros vagy whitehat) hackerek tesztelik. A hetvenes években már az Egyesült Államok Légiereje által bevetett megoldásban az adott cég alkalmazottja vagy külsős megbízottja a hackerek eszköztárának minél bővebb eszköztárával teszi próbára a vállalat informatikai rendszereinek ellenállóképességét. A próbabetörés eredményeként a hacker jelentést készít, amely tartalmazza a feltárt biztonsági kockázatokat és azok elhárítási módját.

Ez a módszer Magyarországon is egyre jobban előtérbe kerül. A NetAcademia Oktatóközpont szervezésében most induló Ethical Hacking képzés célja, hogy a vállalatok informatikáért felelős biztonsági szakembereit megismertesse a hackerek által használt betörési módszerekkel és a lehetséges védekezési lépésekkel.

Az első kurzus – maximális résztvevői számmal – alig 2 hete fejeződött be. A hallgatók vállalatok által delegált informatikai szakemberek, rendszergazdák voltak, akik a személyes beszélgetések alapján és az értékelőlapok tanulsága szerint is egyértelműen hasznosítani tudják az itt tanultakat munkájuk során ”– mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője.

Az öt napos tanfolyam keretében a hallgatók megismerhetik a jelenlegi legjellemzőbb támadások típusaival, többek között a portszkenneléssel, a trójai programokkal és a felhasználói jelszavak megszerzésének menetével is, valamint külön blokk szól az emberi hiszékenységre építő és azt kihasználó támadásokról, amelyeket a szaknyelv csak social engineeringnek nevez. A kurzus záróakkordjaként a saját informatikai rendszer ellen irányuló teszttámadás, az ún. penetration testing felépítésének és végrehajtásának lépéseit ismerhetik meg a hallgatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Elfogták a Rasmussen e-mailjeit áruló hackert

A dán rendőrség őrizetbe vette azt a számítógépes kalózt, aki feltörte a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen vezető helyről kiszálló Michael Rasmussen internetes postafiókját, s pénzért próbálta több médiumnak értékesíteni a dán klasszis elektronikus levelezését.

MTI Világ

Bíróság előtt a román NASA-hacker

Elkezdődött Aradon a per a 22 éves Victor Faur ellen, aki behatolt több amerikai állami szerv, köztük az űrkutatási hivatal (NASA) informatikai rendszerébe.

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Eltáncolták, papírból hajtogatták és bútort is készítettek a Rubik-kockából

Eltáncolták, papírból hajtogatták és bútort is készítettek a Rubik-kockából