szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Ezen a héten indítja útjára az ESA, az európai űrügynökség a Columbus űrlaboratóriumot, amelyet a NASA szállít rendeltetési helyére. Az ISS nemzetközi űrállomás kutatási képességeit megsokszorozó eszközt számosan mérföldkőnek tartják, a hír sok szakmabeli számára mégis felveti a kérdést: mi történt a hasonló, másfél milliárd dolláros fejlesztéssel, az amerikai AMS űrlaborral, amely a Columbusnál is nagyobb tudásanyagot tudna felhalmozni?

Másfél milliárd dollárnyi kutatást veszíthet az ISS
© AP
Míg a Columbuson biológiai, folyadék- és anyagszerkezettel kapcsolatos kutatások végezhetők majd nullgravitációs körülmények között, addig az AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) a kozmikus sugárzást vizsgálná, ennek révén keresve bizonyítékot az univerzum kialakulásával kapcsolatban. Az AMS főként a sötét-, illetve az antianyag létezését és működési elvét vizsgálná - a kutatók meg vannak győződve arról, hogy mindkettő létezik, de sem azonosítani őket, sem tulajdonságaikat lemérni nem sikerült még. Problémát jelent azonban, hogy 2010-ben az amerikai űrflottát nyugdíjazzák, s a még betervezett tíz küldetés egyikében sincs annyi hely, hogy az AMS eljuthasson az ISS nemzetközi űrállomásra - számolt be a fejlesztés sorsáról a Washington Post weboldala.

"Az Egyesült Államok szavahihetősége forog kockán, ugyanis a NASA elkötelezte magát arra, hogy mindkét labort feljuttatja az ISS űrállomásra" - nyilatkozta Samuel C.C. Ting, az MIT Nobel-díjas fizikusa, aki 1994-ben alkotta meg az AMS projektet, valamint tizenhat nemzet 60 tudományos egyesületét vonta be a kutatásba. "Ha az AMS nem jut fel az űrbe, az hatalmas visszaesés lesz mind a szakmai közönség, mind pedig az állomás részére. Ez lenne a leglátványosabb és egyben legizgalmasabb kísérlet az állomáson" - tette hozzá Martin Zell, az ESA európai űrügynökség vezető kutatója.

Minden idők egyik legköltségesebb és egyben
legfeleslegesebb űrfejlesztése is lehet az AMS
© Samuel Ting
Szakmai vélemények szerint igazi nemzetközi szégyen lenne, ha az AMS-ből múzeumi darab válna. Az ISS űrállomásnak ugyanis négy olyan kapcsolódási pontja van, amelyekhez különféle laboratóriumok vagy űreszközük csatlakozhatnak, ezek közül egyet kifejezetten az AMS-nek szenteltek. A projektet 1995-ben az amerikai energetikai minisztérium támogatta, a NASA pedig írásban kötelezte el magát arra, hogy az eszközt leszállítja az állomásra. Ting szerint a résztvevő nemzetek csak ezért járultak hozzá a projekt sikeréhez.

Az AMS összeállítását azonban számos technikai és támogatásbeli probléma lassította, ezek mellett pedig a Columbia űrrepülő 2003 február elsejei sajnálatos balesete miatt az űrsiklók küldetéseit két és fél évre beszüntették. A projekt befejezését tovább lassította Bush elnök 2005-ben érvényesített űrprogramja, aminek része volt egy új űrrepülő létrehozása, amely a tervek szerint nemcsak a Holdat, hanem a Marsot is meglátogatja. Mindez egyre alacsonyabb prioritásba kényszerítette az AMS összeállítását.

Elég nagy esélye van annak, hogy az AMS sosem kerül a világűrbe, a NASA mégis tovább dolgozik az összeállításán Genfben. Az ügynökség vélhetően jövő évre állítja össze és juttatja el a szerkezetet a Kennedy űrállomásra, addig pedig még körülbelül 75 millió dollárt fordítanak a szükséges munkálatokra. "Folyamatosan keressük annak a módját, miként lehet feljuttatni az állomást. De tekintve, hogy milyen megszorításaink vannak az űrsiklóprogramal, az ügynökség igazi dilemma előtt áll" - nyilatkozta Mark Sistilli, a NASA projektmenedzsere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Európa az űrben: Columbus

Csütörtökön indul a Columbus Küldetés, az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb vállalkozása. A Columbus nyolc méter hosszú, henger alakú laboratórium, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új, nyolcadik részlege.

MTI Tech

Hat órás űrséta az ISS nemzetközi űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) bővítését célzó szerelési munkák újabb szakaszának az elvégzését kezdte meg a Föld körül jelenleg 330 kilométer magasságban keringő űrbázis legénységének két asztronautája kedden.

hvg.hu Tech

Kínai űrállomás 2020-ra?

Az ázsiai szuperhatalom egyik vezető űrszakértője szerint Peking másfél évtizeden belül Föld körüli pályára állítaná saját űrállomását

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)