szerző:
MTI

Három, a természetben is előforduló baktériumölő vegyület nyújt reményt az antibiotikumok új osztályának kifejlesztéséhez. A hatóanyagokat bevethetik majd a mára rezisztenssé vált tuberkulózis baktériumok ellen is, rövidítve ezzel a világszerte szaporodó gümőkóros esetek gyógyulási idejét - közölték amerikai kutatók a Cell című tudományos szakfolyóirat pénteki, legfrissebb számában.

"A három hatóanyag vonzó jelölt széles spektrumú antibiotikumok kifejlesztéséhez" - mondta Richard Ebright, a New Yersey-ben lévő Rutgers Egyetem munkatársa. A három anyag a myxopyronin, a corallopyronin és a ripostatin elnevezésű vegyület.

Mindhárom vegyületet egyes baktériumok állítják elő kémiai hadviselésük során, melyet a többi baktérium ellen folytatnak a természetben. Ebright és kutatócsoportja kimutatta, hogyan blokkolják e vegyületek a bakteriális RNS-polimeráz elnevezésű enzimet, amelyre szüksége van a baktériumnak ahhoz, hogy a DNS-ből kiszedje a fehérjék előállításához elengedhetetlen genetikai információt. Az enzim nélkül a baktérium elpusztul.

Az RNS polimeráznak a rák ollójához hasonló formája van, két nyúlvánnyal. Az egyik "olló" mindig áll, míg a másik mozog, miközben a DNS molekulát helyben tartja. Mindhárom antibiotikum úgy működik, hogy megakadályozza az olló működését. A szükséges genetikai kód nélkül viszont a megtámadott baktérium nem tud fehérjéket termelni.

"Az antibiotikumok hat évtizede bástyaként védenek bennünket a bakteriális fertőzőbetegségek ellen. Mostanában ezek a bástyák összeomlóban vannak. Sürgősen szükségünk van új baktériumellenes vegyületekre" - méltatta a kutatások jelentőségét Ebright.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Szájban élő új baktériumfajt fedeztek fel

Új baktériumfajt fedeztek fel az emberi szájban angol kutatók. Ez segíthet a fogszuvasodás és fogínygyulladás tanulmányozásában, jobb kezelési módszerek fejlesztésében.

hvg.hu Tech

Baktériumok állítják elő a jövő biodízelét

A cianobaktériumok hamarosan átvehetik a legfőbb biodízel-forrás szerepét a kukoricához és cukornádhoz hasonló terményektől, sőt, a jelentős hozammal kecsegtető algáktól is.

hvg.hu Tech

Megoldotta az égett palacsinták problémáját a baktérium-számítógép

Amerikai kutatóknak először sikerült megoldaniuk egy klasszikus matematikai problémát élő baktériumokból álló számítógép segítségével. A szilícium alapú áramkörök helyett a biológusok által kísérleti célokra előszeretettel alkalmazott E. coli baktériumok végezték a számításokat.

hvg.hu Tech

120 ezer éves élő baktérium bukkant fel

A baktériumok között is apró, 120 ezer éves mikrobát nyertek ki a Penn State University kutatói egy grönlandi gleccser jegéből. Az organizmus képes túlélni az alacsony hőmérsékletet, a nagy nyomást, az oxigénhiányt és a tápanyagszegény környezetet is, így nem meglepetés, hogy a NASA is érdeklődik a felfedezés iránt.

hvg.hu Tech

Intelligenssé válhatnak a baktériumok, idegrendszer sem kell

Bizonyítékot találtak a Princeton Egyetem kutatói arra, hogy a baktériumok nemcsak reagálnak a környezetükben történő változásokra, hanem a változásokból előre tudnak jósolni egyes eseményeket és erre fel is tudnak készülni. Ezzel megdőlt az az elképzelés, miszerint erre csak a komplex idegrendszerrel bíró élőlények képesek.

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés