szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen mindegyik módszert tökéletesnek és hatékonynak hirdetnek, s...

Természetesen mindegyik módszert tökéletesnek és hatékonynak hirdetnek, s ugyanez áll a különféle boltokban, gyógyszertárakban kapható szerekre, étrendkiegészítőkre is.
Mi most nem fogunk csodaszereket ajánlani, de megmutatjuk azokat az iPhone alkalmazásokat, amelyek megkönnyítik  a kezdő fitneszezők vagy a fogyókúrába vágók mindennapjait. Ezek a programok önmagukban persze nem fogyasztanak egyetlen grammal sem, és ha csak nézegetjük őket, egészségesebbek sem leszünk. De ha használjuk őket, segítségünkre lehetnek mindkét esetben.

Súlykövetés
A fogyókúra általában azzal jár, hogy az ember reggel/este feláll a mérlegre és ellenőrzi, volt-e értelme az aznapi önsanyargatásnak. A Weightbot segítségével rögzíthetjük a napi méréseket, s akár hónapokra visszamenőleg visszanézhejük, miként alakult a súlyunk. Ehhez többféle bontásban kapunk grafikonokat, s a program a súly mellett a BMI (testtömegindex) értékeket is megmutatja. A Weightbot a maga kategóriájában szinte tökéletes, a látványos animációkkal fűszerezett, ízléses felületet öröm használni. Az ember szinte késztetést érez, hogy naponta ellenőrizze az elmúlt időszak eredményeit. 

Az adatokat online menthetjük, így ha valamiért újra kell telepítenünk a telefonra a programot, egy mozdulattal visszaállíthatjuk az addigi backupok bármelyikét. A 3 dolláros ár átlagosnak mondható, s akinek fontos a látvány is, annak abszolút megéri.

Aki a látvány helyett inkább az árra koncentrál, annak remek választás lehet a Weightman, amely ugyan nem számol BMI-t, és a felülete is póriasabb, cserébe viszont ingyenes, a grafikonos visszakövetés pedig itt is adott. Egyszerűen használható és megbízható kis program, ingyen pedig kész főnyeremény!

Fogyókúra asszisztens
Természetesen nem feledkezhetünk meg az ingyenes felhozatal vezető alkalmazásáról sem ebben a kategóriában, amelyet  már jó ideje képtelenek letaszítani a trónról a többiek.
A Lose It komplett megoldást kínál fogyókúránk nyomonkövetésére. Nemcsak az aktuális súlyunkat jegyezhetjük fel benne, hanem az elfogyasztott ételek kalóriatartalmát, illetve a leadott kalóriákat is. Mindkettőt előre definiált értékek segítik, vagyis találunk az adatbázisban különféle élelmiszereket, ételeket és testedzési gyakorlatokat egyaránt, amelyek segítségével egy érintés az adatok felvitele. Sajnos hazai termékeket nem tartalmaz, de felvehetünk új dolgokat is az adatbázisba, így egyszerűen kialakíthatjuk saját rendszerünket.

A program hátránya, hogy lbs-ben mér, és nem lehet átállítani kg-ra, így a használatához vagy fejszámolásra vagy egy konvertáló programra van szükség. Akit viszont ez utóbbi probléma nem zavar, az keresve sem talál jobbat, pláne ingyen.
No, nem fogytunk még ki a lehetőségekből!  Mindössze 1 dollárért a minénk lehet például a ShapeUp Club, ami szintén abban segít, hogy nyomon kövessük a súlyunk és BMI értékünk változását. 

Ehhez meg kell neki adnunk a korunkat, súlyunkat, magasságunkat, nemünket és derékbőségünket, mozgási szokásainkat, illetve a megcélzott súlyt, amelyet el szeretnénk érni. Ebből a program kiszámolja, hogy mekkora lehet a szükséges/maximális kalóriabevitel egy nap, mi pedig naponta feljegyezhetjük, hogy éppen mit ettünk/ittunk és mennyit mozogtunk (még a napi folyadékszükségletre is figyel). Így szépen követhetjük a változásokat. A Lose It-hez képest áttekinthetőbb, ráadásul nem kell mértékegységekkel bajlódnunk, mert ismeri a metrikus mértékegységeket is (kg stb.).
Saját adatbázisa is van, de a hazai élelmiszerek esetében ezzel nem igazán vagyunk kisegítve (bár zöldségek és gyümölcsök esetében hasznos), viszont a legtöbb terméken feltüntetik a szükséges adatokat (protein és alkoholtartalom stb.), így létrehozhatunk saját bejegyzéseket.
Mindent egybevetve nagyon jól használható program, ha nem ragaszkodunk az ingyenességhez és komolyan gondoljuk a részletes napi megfigyelést, 1 dollárt bőven megér!

Fitnesz és edzés
Bemelegítésként kezdjük a legegyszerűbb dologgal: egy határidőnaplóval, amelybe feljegyezhetjük, mikor, milyen testedzéssel kapcsolatos teendőink vannak. A FitnessPlan erre több, mint tökéletes, ha nem a telefon iCal programjába akarjuk feljegyezni ezeket a tudnivalókat. Ennél többre nem igazán képes, de legalább fitnesz hangulata van... :)

Lépjünk egy szinttel tovább. A NikeWoman Training Club elsősorban a nőket célozza meg, de ez az férfiakat se riassza el, maximum annyi a különbség, hogy míg a hölgyek kizárólag a gyakorlatokra tudnak koncentrálni, az urak esetében néha zavaró lehet, hogy a virtuális edzők bizony csinos leányzók (a regisztrációs adatlapon például már nyugodtan jelölhetjük, hogy pasasként csatlakoztunk a nőklubhoz, és az avatar összeállításnál is figyeltek erre). A program használatához le kell töltenünk az ingyenes iPhone-os klienst és az asztali gépen regisztrálni kell a www.nikewomen.com címen. Ha ez megvan, a Training menüpontban összedobhatunk magunknak egy saját avatart, majd összeállíthatjuk edzésprogramunkat, amelyet azután ismerősöknek is elküldhetünk. Ezután már beléphetünk az iPhone-on a programba, és nekiláthatunk a feladatoknak. Az edzés időtartamát és intenzitását is szabályozhatjuk, a videók pedig nem igényelnek nyelvtudást, csak kitartást (és hálózati kapcsolatot, mivel a videókat streamből játssza a program)...

Aki még kezdő az edzéstechnikákban, annak kiváló választás lehet az iPump sorozat, amely valóban professzionális edzésterveket kínál, különféle csoportosításokban. A gyakorlatokat képen, leírással kiegészítve láthatjuk, de egy mozdulattal elindíthatjuk a megfelelő videót is, ha valami nem lenne érthető (hasonlóan a Nike programjához, a videók itt is streamként jönnek a netről). Az ismerkedést érdemes az ingyenes próbaverzióval kezdeni, s ha megtetszik a dolog, rengeteg további összeállításból választhatunk (az irodai nyújtógyakorlatoktól, a jógán keresztül, az izmok fejlesztéséig). Az elvégzett gyakorlatokat naplózza is a program, szóval nincs lógás!
Ha valaki saját edzésprogramokat szeretne összeállítani, annak az iFitness is remek választás lehet.

A programban rengeteg gyakorlatot találunk, a súlyzókkal végezhetőktől a segédeszközt nem igénylőkig. Ezekből a program is összeállíthat nekünk megfelelő gyakorlatsort, ha megadjuk neki a célunkat, de mi magunk is válogathatunk. A lényeg persze az, hogy az elvégzett feladatokat naplózhatjuk és kielemezhetjük. Testépítőknek éppúgy hasznos lehet, mint azoknak, akik pusztán egészségük és kondíciójuk megőrzése végett gyötrik magukat.

Ez persze nem a teljes felhozatal, rengeteg hasonló jellegű megoldás van iPhone-ra, de szerintünk ezek azok, amelyek tényleg hasznosíthatók a mindennapok során. Valójában bármelyik programot is válasszuk a fentiek közül, egy valamiről ne feledkezzünk meg. Ezek a szoftverek segítenek nyomon követni a fejlődésünket, némileg még ösztönzőleg is hathatnak, hiszen növelik a „lifestyle életérzést”, de elvégezni a gyakorlatokat, vagy diétázni nem fognak helyettünk. Éppúgy, mint ahogy az étrendkiegészítők sem jók semmire önmagukban. Ha viszont akár fogyás, akár fitnesz terén elhatároztuk magunkat, és egy iPhone is van a közelben, érdemes őket kipróbálni.

Relaxáció és meditáció
Szintén szokatlan felhasználás egy telefontól, de ha már az egészségről van szó, érdemes megemlíteni, hogy az iPhone-t akár relaxációhoz, meditációhoz is használhatjuk. Az ehhez szükséges programokról korábbi cikkünkben olvashatnak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
techline.hu Tech

Zenéljen iPhone-on!

Az iPhone multi-touch érintőképernyője igazán sokoldalúan használható fel.

A PlayStation is bojkottálja a Facebookot

A PlayStation is bojkottálja a Facebookot

Valószínűleg drágábbak lesznek a PS5-ös és az újabb Xbox-játékok

Valószínűleg drágábbak lesznek a PS5-ös és az újabb Xbox-játékok

Díjazott fiatal vállalkozóval társult Mészáros Lőrinc

Díjazott fiatal vállalkozóval társult Mészáros Lőrinc